Stäng fönster Sjöbo kn, ILSTORP 30:1 ILSTORPS KYRKA

Kyrkomiljön
Kyrkbyn Ilstorp ligger en dryg halvmil sydväst om Sjöbo, där det svagt kuperade slättlandskapet utgörs av sandiga hag- och åkermarker med inslag av sandslätt och träddungar. Kyrkan ligger på en svagt markerad höjd i byns västra del, som sedan skiftet 1827–28 då den bestod av 18 gårdar och 11 gatuhus är ungefär en tredjedel så stor. Bebyggelsen är främst uppförd under 1700- och 1800-talen men präglas i viss utsträckning av moderniseringar under 1900-talets andra hälft. Området Everlöv-Kumlatofta-Ilstorp utgör riksintresse för kulturmiljövården, där bland annat kyrkbyn, kyrkan och den utskiftade bebyggelsen nämns som uttryck för riksintresset.

I förhållande till länet i stort uppvisar kommunområdet ovanligt få fornlämningar från äldre tid och tycks ha utgjort ett marginalområde mellan de kustnära centralbygderna och ris- och skogsområdena i inlandet. Påvisade och kontinuerliga bosättningar i större utsträckning uppstår främst vid övergången till kristen tid. Lämningar efter boplatser inom Ilstorps gamla bytomt följer detta mönster, med en datering kring 1000–1100-talen. Spår efter järnframställning kan emellertid tyda på en något tidigare etablering på platsen, möjligen under järnåldern, medan endast lösfynd daterade till stenåldern har påträffats. Ilstorp nämns i skrift första gången 1514, då som Jilstrup, och 1546 som Igelstrup. Efterleden -torp syftar på nybygge medan förleden antas härstamma från mansnamnet Ighel eller Ighul.

Kyrkogården ligger inom registrerat fornlämningsområde Ilstorp 11:1 som avser den gamla bytomten och skyddas enligt 2 kap. kulturmiljölagen. Området Everlöv-Kumlatofta-Ilstorp utgör riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkogård
De äldsta delarna av Ilstorps kyrkogård omgav kyrkan i dess direkta närhet. I samband med laga skifte i slutet av 1820-talet utvidgades kyrkogården i alla väderstreck utom norr och fick där sina nuvarande raka gränsdragningar. Mot norr tycks den mer oregelbundna gränslinjen ha bestått fram till åtminstone 1940-talet. Medeltida kyrkogårdar var enkelt utformade, gräsklädda och trädlösa, där gravplatserna utgjordes av låga gravkullar utan särskild markering än möjligen ett enkelt träkors, Kyrkogårdar som vi känner dem idag, med gångsystem, gravkvarter och gravmonument är ett fenomen som fick genomslag först under 1800-talet. I Ilstorp sker denna utveckling under århundradets andra del och präglar ännu i stor utsträckning platsen.

Kyrkogården inramas av en trädkrans av lindar, som i söder och öster kompletteras av hagtornshäckar. Utmed västra och östra sidorna löper betongavtäckta murar av kluven fältsten satta i bruk. Norra sidan avgränsas mot den grusade parkeringen av en låg kallmurad mur av större fältsten som i väster övergår till en mjukt formad gräsvall.

Huvudentrén i öster har svartmålade järngrindar i granitstolpar varifrån en singelbelagd gång kantad av låga buxbomshäckar leder fram till och runt kyrkan. Kyrkogården är i övrigt till största del gräsbevuxen. I sydost och söder är flertalet gravplatser singeltäckta, med äldre gravstenar från decennierna kring sekelskiftet 1900 i granit eller svart diabas, omgivna av låga häckar eller stenramar. Här är även kyrkogårdens mesta vegetation koncentrerad i form av bland annat sockertoppsgran, tuja, städsegröna formklippta buskar, krypen, marktäckare som mur- och vintergröna samt traditionella kyrkogårdsväxter som funkia, kärleksört och ormbunke. Nordost om kyrkan finns en handfull singeltäckta gravplatser men annars står gravvårdarna, från 1800-talets andra hälft blandat med lägre hållna gravstenar från 1930-talet och framåt, rakt i gräset. Detsamma gäller i norr och väster, med övervikt på äldre vårdar i norr och yngre i väster. Här finns även äldre, delvis spruckna gravstenar liggande i gräset. I kyrkogårdens nordvästra hörn anlades 2004 en så kallad korslund, en askgravplats med ett centralt placerat järnkors omgivet av små granitstenar med namnskyltar. Mot norr inramar en halvcirkulär lågt klippt ligusterhäck en plats med sittbänk, ljusbärare samt en upphöjd rund blomsterbädd omgärdad av storgatsten.

Byggnader på kyrkogården
I kyrkogårdens västra hörn finns en vitputsad mindre byggnad med sadeltak avtäckt med enkupigt rött tegel och grönmålade dörrar av stående panel. Här inryms vaktmästeri och sedan 2016 även RWC.

Källor och litteratur
Ilstorps kyrka, Sjöbo församling, Underhållsplan (2009-12-01), Barup & Edströms arkitektkontor AB, Simrishamn.
Ilstorps kyrkogård, Vård- och underhållsplan (2017-05-31), Barup & Edströms arkitektkontor AB, Limhamn och Simrishamn.
Diverse arkivmaterial, antikvarisk-topografiska arkivet (ATA), Stockholm.
Länsstyrelsen Skåne. Samhällsplanering & kulturmiljö. Kulturmiljöprogram: https://www.lansstyrelsen.se/skane/besok-och-upptack/kulturmiljoprogram/omraden/humlarodshus-everlov-kumlatofta-ilstorp.html, hämtad 2019-01-21.
Sjöbo kommun. Kulturnämnden. Bevarandevärda kulturmiljöer inom Sjöbo kommun: https://www.sjobo.se/download/18.48ef7cbb166100ed03bd85/1538575254048/Bevarandevärda%20kulturmiljöer%201993.pdf, 2019-01-21.
Skånska Dagbladet, Ilstorps kyrka stängs akut, publicerad 2017-09-23: https://www.skd.se/2017/09/23/ilstorps-kyrka-stangs-akut/, hämtad 2019-01-22.
Ystads Allehanda, Kamp mot svamp är över, publicerad 2017-11-15: http://www.ystadsallehanda.se/sjobo/kamp-mot-svamp-ar-over/, hämtad 2019-01-22.