Stäng fönster Ljusdal kn, RAMSJÖ 3:7 RAMSJÖ KYRKA

Beskrivning
År 1974 uppfördes ett bisättningsrum under jord på kyrkans södra sida efter ritningar av Börje Lannås, Ljusdal.

Närmast kyrkobyggnaden ligger den äldsta kyrkogården som tillkommit i två etapper. Denna del inramas av ett svartmålat järnstaket med gotisk stilinfluens som smyckats med stiliserad växtornamentik och oljelampor med brinnande lågor. Innanför staketet löper en häck och närmast kyrkobyggnaden finns några högre buskar, bland annat syrén. På den äldre kyrkogården finns inga träd. Gravkvarteren är täckta med gräs och gångarna är grusbelagda. På kyrkogården finns ett antal äldre vårdar, bland annat inte mindre än fem påkostade gjutjärnsvårdar från 1800-talets sista decennier, varav minst en är tillverkad i Stockholm. På kyrkogården finns tio större familjegravar som omges av stenramar. Nästan alla av gravstenarna på kyrkogården är stående.

Öster om den äldsta kyrkogården ligger en gräsklädd kyrkogård som anlades 1984 och som ännu inte tagits i bruk. I anslutning till denna kyrkogård ligger en minneslund anlagd 1994, utformad som en orörd skogsmiljö.

Drygt 500 meter nordost om Ramsjö kyrka ligger ortens andra kyrkogård, Skogskyrkogården, som anlades redan 1884. Kyrkogården är dock ingen skogskyrkogård i egentlig mening, men den ligger i anslutning till skogsmark. Anläggningen omgärdas av ett vitmålat trästaket och huvudingången markeras av två små byggnader i gult tegel på var sin sida om en grind. Kyrkogårdens kvarter är täckta av gräs och inramas av grusade gångar. På kyrkogården finns endast två äldre björkar och några enstaka lägre träd vilket medför att kyrkogården är väldigt öppen och lättöverskådlig. På kyrkogården finns närmare 60 gravvårdar som omgärdas av stenram, flertalet försedda med grus. Detta måste betraktas som en påfallande stor mängd påkostade gravar med tanke på församlingens storlek. På den västra delen av kyrkogården ligger gravarna tätare och i denna del av kyrkogården finns även ett antal träkors av yngre och äldre datum.