Stäng fönster Ljusdal kn, PRÄSTGÅRDEN 4:1 LJUSDALS KYRKA

Beskrivning
Gravkapellet, som är beläget sydost om kyrkan uppfördes 1925 efter ritningar av Fredrik Falkenberg ovanpå en byggnad som tidigare inrymde kyrkans uppvärmningssystem. Kapellet, som är oktogonalt, har vitputsade väggar samt ett brant spånklätt tak med fönsteröppningar och kröns med en utsirad spira. Kapellets inredning är modern med fristående stolar och en centralt placerad kisthiss.

Ljusdals nuvarande klockstapel uppfördes 1758 av den lokalt verksamme snickaren Per Jonsson i Rångstra med utgångspunkt från den modell som finns bevarad i Ljusdals kyrka. Klockstapeln ersatte en föregångare från mitten av 1600-talet vilken brann ned till grunden 1753. Den nuvarande klockstapeln har oktogonal plan med ett magasinsutrymme i markplanet och däröver lökkupolsförsedd överdel som bärs upp av kraftiga träpelare. Byggnaden är klädd med spån som tjärats svart och har en spira med tillhörande kyrktupp.

Den gamla kyrkogården närmast kyrkan har utvidgats ett flertal gånger, men den ytmässigt största expansionen har skett under 1900-talet. Området avgränsas idag mot öster och norr av en stenmur med två stigportar ritade av arkitekt Falkenberg och dessa uppfördes 1925. Kyrkogårdens gräns mot väster markeras med en trädrad och mot söder av en häck. Området öster om kyrkan används ej för gravsättning och har en mer parkliknande karaktär. Kyrkogården sluttar upp mot kyrkan och terrasseringar har gjorts söder och väster om kyrkan. Gravkvarteren är grästäckta och gångarna är grusbelagda eller asfalterade. Närmast kyrkan ligger ett stort antal äldre gravar, många med stenramar och gjutjärnsstaket vilka kringgärdar en grusad markyta. Mot väster ligger de senast anlagda gravkvarteren.
Omkring 1930 tillkom den norra kyrkogården, belägen norr om Västernäsvägen. Ritningarna upprättades av den kände arkitekten Sven Markelius och anläggningen är på flera sätt tidstypisk för det tidiga 1900-talets kyrkogårdsideal med raka alléer, stora gräsytor, grusgångar och gravkvarter inramade med låga häckar. På kyrkogården finns ett större gravmonument, för övrigt är gravvårdarna lägre.