Stäng fönster Ljusdal kn, KÅRBÖLE 4:1 KÅRBÖLE KYRKA

Beskrivning
Den nuvarande kyrkogården, som omger kyrkan på alla sidor, invigdes 1870 och utvidgades åt öster 1957. Kyrkogården omgärdas av ett trästaket med spjälor, mot öster, söder och väster mellan huggna granitstolpar och mot norr mellan gjutna betongstolpar. Mot söder är marken utfylld och här finns en omfattande huggen stenbarriär. Staketet är vitmålat mot väster och norr och målat i gul kulör mot öster och söder. Innanför staketet finns häckar. Kyrkogårdens huvudentré ligger rakt framför kyrkans norra ingång och denna markeras med två klotförsedda stenstolpar. Kyrkogården är gräsklädd och den uppdelas i mindre kvarter grusbelagda gångar och gångar av släta olikformade stenplattor. Vegetationen på den äldre delen består främst av enstaka högre lövträd som utgör rester av en äldre trädkrans samt enstaka buskar, tallar och lövträd. Den nyare västra delen domineras av höga tallar, grusgångar samt låga häckar. I det nordöstra hörnet återfinns en minneslund som anlades 1994 vars utsmyckning ännu inte är helt färdigställd.

Gravvårdarna är huvudsakligen stående av sten. Längs den äldre kyrkogårdsdelens kanter återfinns större påkostade familjegravar där idag endast en har behållit en ursprunglig stenram.

Längs kyrkans södra vägg står sju större gjutjärnskors från 1800-talets slut uppställda. Fler återfinns även utspridda på den äldre delen samt inte minst i dess nordöstra hörn där fem kors står i rad. På kyrkogården finns även ett mindre antal vitmålade träkors.

På den nya delen av kyrkogården finns ett bårhus (gravkällare) som till större delen ligger under mark, som byggdes i anslutning till att den nya kyrkogårdsdelen anlades i slutet av 1950-talet. Bårhusets enda synliga fasad är mot öster där en dubbelport av mönstrat trä omges av en murad vägg av huggen sten. Bårhusets interiör utgörs av ett stort rum med vitkalkade väggar samt en väggmålning mot väster av prosten Harry Holm från Ljusdal.

I den äldre kyrkogårdsdelens sydöstra hörn står en liten, relativt enkel, ekonomibyggnad utan fönster med pulpettak, som troligen fått sitt nuvarande utseende i mitten av 1900-talet. Byggnaden vilar på en murad stensockel och har fasader med ljust gult målad locklistpanel. Ekonomibyggnaden används fortfarande som förråds- och redskapsbod av kyrkogårdsförvaltningen.