Stäng fönster Sjöbo kn, BJÖRKA 22:1 BJÖRKA KYRKA

Kyrkomiljön
Björka kyrkby ligger vid de sandiga slätterna sydost om Vombsjön en dryg halvmil nordväst om Sjöbo. Omgivningarna utgörs av ett svagt kuperat och varierat landskap med betesmarker, tallskogsdungar och lövskogsmarker. Odlingslandskapet präglas av närheten till storgodset Övedskloster, 1800- och 1900-talets jordbruksreformer samt inte minst de översilnings- eller ängsvattningssystem som anlades på 1840-talet genom att vatten från Vombsjön utnyttjades för att lägga stora markarealer under vatten.

I förhållande till länet i stort uppvisar kommunområdet ovanligt få fornlämningar från äldre tid, och tycks ha utgjort ett marginalområde mellan de kustnära centralbygderna och ris- och skogsområdena i inlandet. Påvisade och kontinuerliga bosättningar i större utsträckning uppstår främst vid övergången till kristen tid.

Kyrkbyn ligger samlad runt en femvägskorsning med kyrkan placerad i byns östra utkant. Bebyggelsen utgörs främst av äldre och oregelbundet placerade gatehus uppförda i såväl tegel, trä som i korsvirkesteknik. Här finns även två skolhus från 1830- respektive 1920-talen samt en handelsbod uppförd 1900.

Kyrkogården ligger inom registrerat fornlämningsområde Björka 8:1 som avser bytomten enligt de äldsta lantmäterikartorna och skyddas enligt 2 kap. kulturmiljölagen.

Kyrkogård
Björka kyrkogård omger kyrkan och endast en utvidgning är känd. Denna skedde vid slutet av 1800-talet mot Björka kyrkväg i söder där det tidigare låg två mindre bostadstomter. På häradsekonomiska kartan från 1910–15 har kyrkogården sin nuvarande utsträckning, även om ett större obrukat område utanför bogårdsmuren i norr idag också hör till fastigheten. Kyrkogårdar hade under medeltiden och långt senare ett enkelt utförande, gräsbevuxna och trädlösa, där gravarna vanligen endast markerades med kullar eller enkla träkors. Kyrkogårdar som vi vanligen känner dem idag, med ordnade kvarter, gångsystem och planteringar fick sitt genomslag först under 1800-talet. På fotografier från tidigt 1900-tal bevarar kyrkogården i Björka en ålderdomlig ängskaraktär, på en av bilderna syns nyslaget hö (se s. 3).

Kyrkogården omgärdas idag av en kallmur av fältsten som delvis fungerar som stödmur samt en trädkrans av lindar som i väster är sporadisk. I sydvästra hörnet inramar även en blandhäck samt syren och i nordöst en homogen syrenhäck. Bogårdsmuren är bitvis i mycket eftersatt skick och församlingen planerar för en restaurering. Huvudentrén i väster har svartmålade smidesgrindar som hänger i stolpar av ljus granit. Härifrån leder en gång satt med betongplattor mot vapenhuset som övergår i en grusad gång som leder runt kyrkan och vidare till församlingshemmet i väster. Kyrkogården är i övrigt till största del gräsbevuxen och ett flertal gravar är placerade rakt i gräset utan omgärdning. Närmast kyrkan och utmed huvudgången utgörs gravplatserna av singelbäddar omgärdade av lågt klippta häckar eller stenramar. Sydost om absiden finns en grav från 1930-talet som är hägnad med ett järnstaket. Enstaka äldre gravvårdar av kalksten från 1800-talets mitt finns bevarade, medan de eklektiskt utformade och högresta vårdarna från decennierna kring sekelskiftet 1900 främst är utförda i svart diabas eller grå granit. Senare gravstenar har en tidstypiskt lägre och enklare gestaltning, bland dessa är röd granit ett återkommande materialval. I kyrkogårdens nordvästra hörn finns sedan 2008 en askgravplats utformad med bland annat ett svartmålat smideskors, blomsterplantering och sittbänk. Vegetationen är sparsmakad med enstaka sockertoppsgranar som enda högväxande element och därutöver städsegröna inslag som krypen och tuja samt lågt hållna häckar av buxbom och liguster. På gravplatserna förekommer viss blomsterutsmyckning i form av bland annat rosor, kärleksört, karpaterklocka och nejlika.

Källor och litteratur
Björka kyrka, Sjöbo församling, Underhållsplan (2010-03-31), Barup & Edströms arkitektkontor AB, Simrishamn.
Björka kyrkogård, Vård- och underhållsplan (2016), Barup & Edströms arkitektkontor AB, Limhamn och Simrishamn.
Diverse arkivmaterial, antikvarisk-topografiska arkivet (ATA), Stockholm.
Dahlberg, M. och Sjöström, I. (red). Skåne: Landskapets kyrkor. Stockholm: Riksantikvarieämbetet, 2015.
Wallin, N. ”Vatten gifver gräs”- ängsvattning i Sverige och i synnerhet i Malmöhus län. Examensarbete i Landskapsvetenskap 15 hp, Högskolan Kristianstad, 2011.
Länsstyrelsen Skåne. Samhällsplanering & kulturmiljö. Kulturmiljöprogram. Översiktliga kommunbeskrivningar: https://www.lansstyrelsen.se/skane/besok-och-upptack/kulturmiljoprogram/oversiktliga-beskrivningar/oversiktliga-kommunbeskrivningar/sjobo.html, hämtad 2019-01-04.
Länsstyrelsen Skåne. Samhällsplanering & kulturmiljö. Kulturmiljöprogram. Björka: https://www.lansstyrelsen.se/skane/besok-och-upptack/kulturmiljoprogram/omraden/bjorka.html hämtad 2019-01-04.
Svenska kyrkan. Sjöbo församling. Björka kyrka: https://www.svenskakyrkan.se/sjobo/bjorka-kyrka, hämtad 2019-01-08.
Ystads Allehanda, Gammal kyrka blir som ny, publicerad 2015-09-01: http://www.ystadsallehanda.se/sjobo/gammal-kyrka-blir-som-ny/, hämtad 2019-01-07.
Ystads Allehanda, Fallfärdig kyrkomur ska byggas upp igen, publicerad 2016-07-20: http://www.ystadsallehanda.se/sjobo/fallfardig-kyrkomur-ska-byggas-upp-pa-nytt/, hämtad 2019-01-07.
Ystads Allehanda, Renovering av fallfärdig mur får vänta, publicerad 2017-03-02: http://www.ystadsallehanda.se/sjobo/renovering-av-fallfardig-mur-far-vanta/, hämtad 2019-01-07.