Stäng fönster Gävle kn, HEDESUNDA PRÄSTBORD 2:1 HEDESUNDA KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är uppförd i gustaviansk stil med murverk i natursten och en vitputsad fasad med en låg gråputsad sockel.

Kyrkogården har utvidgats och förändrats flera gånger, vilket är läsbart i strukturen. Större delen av området omgärdas av en stenmur medan ett järnstaket markerar delar av den västra och södra gränsen. Det utvidgade området på norra sidan omgärdas av en hög häck och en lång trädrad som fortsätter längs hela östra gränsen. Kyrkogården karaktäriseras av kvarter med stora gräsytor, åtskilda av smala grusgångar. Växtligheten består av långa raka häckar och enstaka trädrader av björk. Gravvårdarna inom de olika kvarteren är oftast homogena avseende storlek och ålder. De äldsta gravvårdarna är från slutet av 1800-talet och är placerade längs kyrkogårdsmuren medan de yngsta finns vid minneslunden på kyrkogårdens utvidgade norra del. Av de äldre gravarna finns enbart en bevarad grusgrav och en grav med järnstaket. Majoriteten av gravvårdarna på kyrkogården är av sten men enstaka järn- och träkors finns också.

Likboden är en enkel byggnad som är placerad vid kyrkans nordöstra hörn. Byggnadskroppen är rektangulär med vitputsade fasader och har ett spåntäckt sadeltak. Huvudingången markeras av ett rödmålat kors på södra gaveln. Ytterligare en dörr finns på västra långsidan. Det exakta byggnadsåret är okänt men byggnaden omnämns som ett nytt gravkapell år 1939 då den byggts om från ett magasin och vedbod. Därefter användes byggnaden som provisoriskt begravningskapell under 1940-50-talet och fungerar nu som likbod/ bisättningshus.