Stäng fönster Hudiksvall kn, NORRBO PRÄSTGÅRD 2:1 NORRBO KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården består av två avdelningar, dels den västra som är äldst, i anslutning till platsen för den tidigare kyrkan, och dels den östra som sträcker sig runt den nya kyrkan. Den äldsta kyrkogården omgärdades ursprungligen av en bogårdsmur vilken var försedd med stigportar av medeltida modell. En stigport finns fortfarande kvar mellan den östra och västra kyrkogårdsdelen, men den tillkom under 1700-talet. Gravvårdarna är huvudsakligen stående, flertalet av sten, men ett mindre antal vitmålade träkors finns även kvar. På kyrkogårdens äldre del finns även några järnkors från 1800-talets slut.

Järnstaketet är tillverkat av smeden Per Jonsson från Norrbo i början av 1900-talet. Vid ingången mot söder står en fattigbössa med texten ”Till fattiga barns beklädnad”. Kyrkogårdens vegetation består av enstaka högre lövträd samt några få häckar. Öster om kyrkan står några höga cypresser, men i övrigt finns få träd på den östra delen av kyrkogården. Marken är gräsklädd och delas upp i kvarter av grusbelagda gångar.
På landsvägens södra sida står en åttkantig byggnad vars väggar och tak är klädda med svarttjärade spån. Denna byggnad utgör foten till den klockstapel som byggdes i mitten av 1700-talet under ledning av den självlärde byggmästaren Per Jonsson från Ljusdals socken. När den nya kyrkan stod färdig i slutet av 1790-talet flyttades klockorna över till tornet och klockstapelns överbyggnad revs. Klockstapeln hade sannolikt lökkupol i likhet med de klockstaplar Per Jonsson byggde i Ljusdal och Undersvik vilka fortfarande finns kvar