Stäng fönster Simrishamn kn, BOLSHÖGS KYRKA 1:1 BOLSHÖGS KYRKA

Kyrkomiljö
Bolshögs by ligger i Järrestads härad mitt på Österlen, ett par kilometer om Östra Tommarp. Bolshögs socken utgörs av ett flackt jordbrukslandskap med vid-sträckta fält. Väster och norr om byn i anslutning till en rullstensås, Vallbyåsen finns gamla betesmarker vilka beskrivs som ljungbevuxen betesmark på 1700-talet. Kyrkan ligger mitt i den lilla byn intill en trevägskorsning och övrig bebyggelse består av några få gårdar och villor som ligger utmed tillfartsvägarna. Byn har sitt namn efter en stor gravhög söder om kyrkogården (fornlämning Östra Tommarp 9:1). Förleden i namnet Bolshög kan betyda gård eller komma av mansnamnet Bele eller Bal som enligt äldre uppteckningar ska ligga begravd i gravhögen. Gravhögen är delvis undersökt och dateras till bronsåldern. Gravhögen tyder på att området tidigt var uppodlat. Tillgång till vatten och goda betesmarker bör ha varit attraktivt för de tidiga bosättningarna. Ett antal flatmarksgravar och ett par hällkistor hundra meter nordost om kyrkan utgör spår från en järnåldersbebyggelse i området.

Om kyrkan finns en berättelse att denna var planerad att byggas på en annan plats än den nuvarande, på en liten höjd kallad Bonnahöj. Stenar till bygget forslades dit men under natten hade de förflyttats till en annan plats. Till sist vågade man inte annat än att bygga kyrkan på denna plats. En annan sägen berättar att kyrkan byggdes på platsen för ett hedniskt tempel och en helig källa.

Bolshögs kyrka ligger inom Östra Tommarps socken medan Bolshögs sockengränser omfattar byarna Gnalöv, Glimminge och Västanbäck, öster om Bolshögs by och kyrka. De nuvarande sockengränserna är sannolikt ett resultat av donationer av ägorna kring kyrkan till Tommarps kloster under medeltiden. Efter reformationen övergick ägorna så småningom till frälse ägor bland annat under Gärsnäs säteri och som kronorusthållshemman. Enligt en karta från 1770 saknades helt bebyggelse i Bolshög och omtalas inte ens som by. En by ska enligt uppgifter från 1700-talet ha legat öster om kyrkan. Den nuvarande bebyggelsen i byn har tillkommit efter skiftena. Trots den något komplicerade ägostrukturen i socknen har Bolshög bevarat sin sockenstatus genom århundradena.

Bolshög ligger inom riksintresse för kulturmiljövård L:K2 Glimmingehus. Borgen, det öppna odlingslandskapet med lång historisk kontinuitet, fornlämningar och välhävdade betesmarker utgör viktiga inslag i riksintresset.

Kyrkogård
Den äldsta kyrkogården bestod enligt en enskifteskarta från 1800-talet av en liten oregelbunden kvadrat med vägen till Glimminge gård och Tommarp längs dess västra sida. År 1952 utvidgades kyrkogården mot väster efter ritningar av arkitekt Eiler Graebe. Under slutet av 1900-talet grässåddes delar av kyrkogårdens gamla del och gångar och gravplatsernas begränsningshäckar togs bort. År 2015 renoverades en del av gamla kyrkogården.

Kyrkogårdens äldsta delar ligger närmast kyrkan och omges av en kallmurad grå-stensmur som i partier är rikligt övervuxen med murgröna och oxbär. Den senare kyrkogården i väster kringgärdas av en gråstensmur lagd i bruk avtäckt med kalkstensblock. Längs norra sidan växer en häck. Huvudingång till kyrkogården är ifrån den nya kyrkogårdsdelen i väster och består av en dubbelgrind av järn och grindstolpar av natursten. En bred grusgång kantad av lindar leder fram till kyrkan. I södra kyrkogårdssidan finns en ingång med grindstolpar av huggen granit och grind av järnsmide. Ytterligare ett par mindre grindöppningar finns från öster. Gamla kyrkogårdsdelen kantas av hamlad lind och en stor kastanj står sydväst om kyrkan. Den gamla kyrkogården är till stora delar grästäckt med enstaka grusgravplatser insprängda i gräsytorna. Endast några få huvudgångar från grindarna samt ytorna närmast kyrkan är grustäckta. Gravplatserna står glest och närmast kyrkan har gravplatserna ersatts av buskplanteringar. Gravvårdarna har blandad ålder. En del äldre gravvårdar finns bevarade framför allt på kyrkogårdens södra sida. Även nya kyrkogården är till största delar grästäckt då endast ett litet område med grusade gravplatser i rader med grusade gångar är tagna i bruk.

Byggnader på kyrkogården
Inga byggnader finns på kyrkogården utöver kyrkan. En modern ekonomibyggnad med toalett, förråd och personalutrymmen finns utanför kyrkogårdens östra gräns. Byggnaden har fasader av rödmålad brädpanel och svart plåttak.

Källor
Bolshögs kyrkogård, vård- och underhållsplan, Linn Ljunggren, Regionmuseet Kristianstad Landsantikvarien i Skåne, Rapport 2016:2.
Från Bjäre till Österlen, Skånska natur- och kulturmiljöer, Ingrid Meijer-Klarin (red), 1996 Länsstyrelsen.
Lunds stift i ord och bild, (Red) Gunnar Herrlin, Stockholm 1947.
Orgelinventering för Lunds stift, Anders Johnsson, 2016.
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015.
Skånes kyrkor 1050-1949, guide till 493 monument och minnesplatser, Claes Wahlöö, Kävlinge 2014.
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008.
Underhållsplan för Bolshögs kyrka. Barup & Edström arkitektkontor AB, 2010.
Uppmätningsritningar långhusfasad, Helen Lilja, Länsmuseet Kristianstads Museum, 1997.

Internet:
Forskningsdatabas för Medeltida kyrkor i Skåne, Barbro Sundnér, Websida besökt 170918; https://snd.gu.se/sv/catalogue/study/snd0941
Riksantikvarieämbetets fornlämningssök. Websida besökt 2017-03-07: http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html