Stäng fönster Hudiksvall kn, NJUTÅNGERS KYRKBY 16:1 NJUTÅNGERS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården, som utvidgats i etapper under 1860-, 1910-, 1940- och 1970-talen, sträcker sig från kyrkobyggnaden i en avtagande sluttning norrut. Den omges av en trädkrans av björk och är till övervägande del grästäckt med grusgångar.
Den äldre delen av kyrkogården har stående gravvårdar, varav flera kors i svartmålat gjutjärn. Närmast kyrkans norra vägg finns några ålderdomliga gravvårdar från 1800-talet bevarade. Sydväst om kyrkobyggnaden avgränsas kyrkogården av ett smitt järnstaket och grindar från 1870-talet, utförda av bysmeden Johan Nyquist.
Vid bilparkeringen i öster är kyrkogården uppbyggd på en stödmur av natursten och avgränsas av ett smitt och svartmålat järnstaket med dekorationer av enkla kors, inspirerat av 1800-talets järnstaket. Norr om kyrkan finns ett bårhus från 1973.

Enligt 1700-talsbeskrivningen Glysisvallur har den nuvarande klockstapeln troligen uppförts efter 1721, ”sedan Muscoviten brände upp den förra”. Den tillhör en stapeltyp som är vanlig i södra Norrland. Klockstapeln är uppbyggd som en kraftig tornkonstruktion och förstyvad med krysslagda bjälkar. I klockstapelns nedre del finns en förrådsbod med rektangulär plan. Inuti tornet inryms en kraftig klockbock. Stapeln avslutas av karnisformad huv, krönt av en lökkupolformad spira. I klockbocken hänger två klockor, den äldsta och största från 1673, härrörande från den äldre stapeln, den yngre från 1726. Stapeln är välbevarad och har underhållits kontinuerligt, senast 1992, med byte av skadade spån, ommålning och omtjärning.