Stäng fönster Perstorp kn, ODERLJUNGA 26:1 ODERLJUNGA KYRKA

Beskrivning
Oderljunga gamla kyrkogård är från medeltiden och har i etapper utvidgats mot norr och väster, främst under 1900-talet. Marken på utbyggnadsområdet låg lågt och har vid flera tillfällen fyllts ut och höjts men det mesta ligger ändå under marknivån intill kyrkan. Den medeltida kyrkogården var området närmast kyrkan. Fram till 1819 fick klockaren låta sina djur beta på kyrkogården som var en kullig äng. Höskörd fick bärgas under hela 1800-talet.
Oderljunga nya kyrkogård anlades 1971 och ligger väster om den äldre kyrkogården. Minneslund tillkom 1986 i den västra utvidgade delen. 2016 tillkom stenblock för namnplattor i minneslunden. Numera benämns hela kyrkogården som Oderljunga kyrkogård.

Kyrkogården omgärdas av en stenmur mot öster och söder. I öster är muren fogad och avtäckt med stenskivor. Smidesgrindar i öster omges av kraftiga murade gråstenpelare avtäckta av granit, krönta med järnkors. I söder är det en kallmurad mur med smidesgrindar utan omfattning. Mot norr och väster avgränsar häckar, mot norr delvis även en stödmur av sten. Mot denna mur står äldre gravstenar uppställda.
Kyrkogården omges av en trädkrans huvudsakligen av lönn men även av lind mot väster.

Kyrkan ligger på en kulle med grässlänter mot norr och väster. Kyrkan omges av gräs och utanför en gång av singel. Gravstenar står på kullen och nedanför, dels i gräs, dels omgärdade av buxbom eller stenramar. Närmast kyrkan på norr och södersidan står stenarna tätt med flera högresta stenar, bland annat i form av en obelisk. De flesta titlar är lantbrukare. Flera kyrkoherdar är begravda norr om kyrkan nära kyrkans ingång. Från kullen leder i sluttningen mot norr och väster stentrappor ner till lägre belägen kyrkogård. Där står gravstenarna glesare och singelgångarna är bredare. Både stenar stående i gräs och kvarter omgärdade av buxbom finns.
Den senaste utvidgningen från 1970-talet har gravstenar stående längs långa raka klippta rygghäckar. Gravplatserna är små och omramade av stenramar. Mellan häckarna är grässått och i mitten löper en gång av betongsten i gräset. Minneslunden/askgravlunden är belägen i kyrkogårdens sydvästra hörn. Den innehåller en plats belagd med gatsten, där stenblock med plats för namnbrickor står och en gräsmatta med en minnessten.

Byggnader på kyrkogården
Norr om kyrkan finns ett bårhus uppfört 1952. Huset är vitputsat med en sockel av natursten. Sadeltaket är belagt med rött tegel. En sågtandsfris och en blindering i form av ett kors finns på gaveln mot söder.

Se även beskrivning av Oderljunga kyrkomiljö under Miljöer.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg& Ingrid Sjöström, RAÄ, 2015