Stäng fönster Osby kn, VISSELTOFTA 26:1 VISSELTOFTA KYRKA

Kyrkomiljö
Visseltofta ligger i den skogsrika, mjukt kuperade västra delen av Osby kommun strax söder om gränsen mot Småland. Kring byn är skogen uppbruten av ett småskaligt odlingslandskap vilket gränsar till Helge å i öster. Lillån rinner från väster genom byn och ut i Helgeå. Småbyar och ensamgårdar i det kringliggande landskapet är på samma vis som kyrkbyn omgivna av ängar och åkrar likt öar i det i övrigt skogsdominerade landskapet. Omfattande förekomst av fossil åkermark och rösen i och omkring Visseltofta vittnar om områdets tidigaste bofasta. Strax väster om byn, i Hanavrå, finns lämningar av en järnframställningsplats i anslutning till Lillån. Från senare tid finns bland annat kolningsanlänggningar, fångstgropar, kvarnar, lämningar efter sågindustri och torplämningar i skogsmarkerna kring byn. Det äldsta skriftliga belägget för ortnamnet Visseltofta är enligt Svenskt ortnamnslexikon år 1372, då namnet skrevs Vislætoftæ. Det antas i samma källa att förleden anknyter till ån som rinner genom byn och efterleden toft betyder tomt. En delningskarta från 1781 visar kyrkan och prästgården i byns norra del, på gränsen mellan inägomark och skogsmark. Bebyggelsen är enbart symboliskt återgiven. På enskifteskartan från 1815 är prästgården verklighetstroget återgiven med huvudbyggnad och längor som gränsar till kyrkogårdens västra gräns. Söderut längs bygatan är byns övriga tre mantalsatta gårdar utsatta. Än idag ligger kyrkan i en sluttning strax norr om byns övriga bebyggelse som utökats med bland annat bostäder, skola och förskola.

Den registrerade fornlämningen för Visseltofta bytomt, Visseltofta 78:1, sträcker sig över prästgårdens tomt och den västligaste delen av kyrkogården. Området skyddas enligt Kulturmiljölagen 2 kap.
I länsstyrelsens kulturmiljöprogram för Skåne län är Visseltofta utpekat som en Särskilt värdefull kulturmiljö. Motivet för utpekandet lyder: Fornlämningarna visar områdets betydelse sedan förhistorisk tid. Visseltofta är ett tydligt exempel på mindre centralort i skogsbygd och har ett högt kulturhistoriskt värde i bebyggelsestruktur, byggnadsbestånd, vägsträckningar och broar.

Kyrkogård
Kyrkogården, med kyrkan på den sydvästra delen, ligger i en sluttning med skog i norr och en dalgång med betes- och åkermark i söder. En hög stödmur av natursten tar upp höjdskillnaden mellan kyrkogården och marken i söder och öster. Åt väster kompletteras muren med en syrenhäck och i söder och öster med ett Gunnebostängsel. Enligt en inskription på en minnessten utvidgades kyrkogården 1866, och då sannolikt i östlig riktning. Idag ingår även skogspartiet norr om kyrkogården där en minneslund har anlagts. Huvudingången i väster har en dubbelgrind av järn med gjutjärnspelare flankerad av enkelgrindar. Norr om huvudingången finns en öppning i muren mellan kyrkogården och prästgården. På norra sidan av kyrkogården finns en enkelgrind. Kyrkogården är i huvudsak grästäckt med ett enkelt system av grusgångar och de flesta gravvårdarna är placerade direkt i gräsmattan. Ett fåtal grustäckta gravplatser med stenramar finns också.

Byggnader på kyrkogården
Ett bårhus ligger insprängt i skogsbacken på kyrkans norra sida sedan 1953. Det är enbart porten till bårhuset som syns med dubbla, kopparklädda dörrblad och en omfattning av huggen sten. En enplans ekonomibyggnad med brunt fasadtegel byggdes i anslutning till kyrkogårdens nordöstra sida 1975.

Underhållsplan för Visseltofta kyrka, Wikerstål arkitekter AB, 2010

Svenskt ortnamnslexikon, Språk- och folkminnesinstitutet, 2003

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015.

Rapport om Visseltofta kyrkas taklag, Barbro Sundnér, 2005.
Lunds stifts orgelinventering, 2020.

Riksantikvarieämbetets söktjänst Fornsök: http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html

Lantmäteriets söktjänst Historiska kartor. Webplats: https://historiskakartor.lant-materiet.se/historiskakartor/search.html

Kulturmiljöprogram för Skåne: https://www.lansstyrel-sen.se/skane/besoksmal/kulturmiljoprogram/omraden/visseltofta.html (2020-01-16)