Stäng fönster Gävle kn, HILLE 18:1 HILLE KYRKA

Beskrivning
Hille kyrka uppfördes år 1858-62 efter ritningar av P.A. Nyström i nyklassicistisk stil och ersatte den medeltida kyrkan på samma plats.

Kyrkogården består av två delar med kyrkan på den östra delen och gravkapellet på den västra. De båda kyrkogårdsområdena är långsmala och utbredda i nord-sydlig riktning längs Hillevägen. Den östra delen av kyrkogården tillkom redan under medeltiden och den senaste utvidgningen där skedde år 1894. Området omgärdas av en kallmurad bogårdsmur med ingångar i norr, väster och söder. Mot öster består avgränsningen av en tujahäck. Den västra delen av kyrkogården på andra sidan vägen, tillkom efter en utvidgning år 1921 och har därefter utökats i etapper fram till år 1978. Området omgärdas av en kallmurad stenmur med två järngrindar på östra sträckan och en på norra. Den västra och södra samt en del av den östra gränsen markeras av ett enkelt järnstaket.

De båda delarna av kyrkogården har ungefär samma grundstruktur med raka grusgångar mellan gräsklädda gravkvarter, stora lövträd i rader eller alléer, spridda buskar och långa häckrader. Den yngsta delen av kyrkogården som ligger längst söderut på västra delen skiljer sig från grundstrukturen med sitt halvmåneformade kvarter. Gravskicket mellan de olika kvarteren skiljer sig åt beroende på när i tiden kvarteret tillkom eller är omlagt. Området närmast kyrkan innehåller de äldsta gravvårdarna, vilka är små och står glest placerade. Längs bogårdsmuren finns högresta familjegravar från slutet av 1800-talet varav ett flertal är grusgravar. I området kring gravkapellet finns gravstenar från hela 1900-talet representerade.

Gravkapellet uppfördes på kyrkogården väster om landsvägen strax efter att kyrkogården utvidgats till att omfatta även västra sidan. Kapellet byggdes efter ritningar av arkitekt G. Holmdahl år 1924. Byggnadskroppen har en rektangulär form med vita fasader med slätputsade knutar och omfattningar. Taket är ett valmat sadeltak med falsad plåttäckning och kröns av en hög spira med kors. Byggnaden är placerad med den korgbågiga dubbelporten på östra fasaden mitt framför kyrkans västingång. På gravkapellets södra fasad finns ett rundbågigt fönster. Norra sidan har ett runt fönster och en nedgång i marken till byggnadens källarvåning.

Ett fåtal meter sydväst om gravkapellet finns en förrådsbyggnad som uppfördes i och med kyrkogårdsutvidgningen år 1949. Byggnaden är av enkel karaktär och har en rektangulär byggnadskropp med vitputsade fasader och ett valmat sadeltak med korrugerad plåt. På den östra fasaden finns två små, högt sittande fönster och på västra sidan finns två dubbelportar. Fönster och portar är målade i en ljust grå kulör.