Stäng fönster Bollnäs kn, BOLLNÄS PRÄSTBORD 2:1 BOLLNÄS KYRKA

Beskrivning
Bollnäs kyrkogård är uppdelad i separata delar, förlagda på fyra olika områden. Den äldsta delen omgärdar kyrkobyggnaden och har använts som kyrkogård åtminstone så länge som stenkyrkan har funnits. På 1970-talet utökades kyrkogården nordväst om den gamla delen. På grund av Edsbyvägens sträckning skiljs utvidgningsområdet i två delar med en förbindande gångtunnel. En minneslund anlades år 1984 utanför den gamla kyrkogårdens södra gräns.

Den äldsta kyrkogården omgärdas av ett järnstaket i norr och väster. Kring kyrkogården löper en häck, vilken är som högst i öster där den tillsammans med en rad högvuxna träd fungerar som avskärmning mot järnvägen. Flera lövträd är planterade i nord-sydliga rader inne på kyrkogården. Övrig vegetation består av formklippta häckar längs gravvårdsraderna, enstaka buskar och stora gräsytor. Mellan kvarteren löper långa grusgångar. På kyrkogården finns en hel del gamla gravvårdar varav flera är monumentalt utformade, ibland grusgravar med stenram och järnstaket eller stenstolpar med kätting. Kvarteren mot nordväst karaktäriseras av gravvårdar från 1900-talet med lägre höjd, placerade längs långa häckrader.

Begravningsplatserna från 1970-talet har rikligt med häckplanteringar, men i genomsnitt en mindre andel träd. Markytorna består av gräsmattor och grusgångar. Gravvårdsskicket har en mer modern karaktär med små, låga, tätt placerade gravvårdar. Minneslunden ligger i en kyrkpark utformad med låga mjuka kullar och slingrande grusgångar. Den cermoniella platsen är koncentrerad kring en rondell.

På kyrkogårdens östra del finns två bisättningshus, ett nordöst om kyrkan och ett på den sydvästra sidan. Sett mot kyrkans västra fasad flankerar bisättningshusen kyrkobyggnaden och ger en symmetrisk vy. Det finns knapphändiga uppgifter om bisättningshusens historia men de är sannolikt uppförda i samband med att sakristian utvidgades och korsarmarna tillkom på 1750-talet. Formspråket överensstämmer med sakristians arkitektur, speciellt vad gäller taken, listverk och pilastrar. I början av 1960-talet renoverades och inreddes södra bisättningshuset med toaletter och personalutrymme, förutom bisättningsrum och kistförvaring.

Byggnadernas arkitektur är i stort sett identisk med varandra. Byggnadskropparna är kvadratiska, fasaderna är putsade och har rundbågiga port- och fönsteröppningar. Entréerna är markerade med pilastrar. Byggnaderna är försedda med takgesims och spånklätt mansardtak.