Stäng fönster Säter kn, GRÄNGSHAMMAR 1:3 SILVBERGS KYRKA

Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka samt ett bårhus.

Platsen för den nya kyrkan ligger i anslutning till Grängshammarån som förbinder sjöarna Stora Ulvsjön och Grängen, norr om fallen och ruinerna från hammarsmedjan. Kyrkobyggnaden uppfördes på krönet av den s.k. Frukullen, med kyrkans portal vänd mot brukets herrgård i söder. En planterad allé förbinder numera byggnaderna med varandra.

Kyrkan dominerar omgivningen från sitt höga läge. I väster och norr bildar de branta strän-derna naturliga gränser till kyrkotomten. I övriga väderstreck avgränsas tomten och kyrkogården av gran- eller lövhäckar. I söder ligger en ingång markerad av stenstolpar med tälttak krönta med kors av järn. Smidesgrindarna anges vara vitmålade på 1930-talet men är numera svartmålade.

I samband med rivningen, på 1850-talet, av kapellet i Östra Silvberg övergavs kyrkogården som förföll alltmer med tiden. År 1941 beslöt dock kyrkorådet att bevara och iordningställa den urgamla gravplatsen, samtidigt frilades kapellets grund och en minnessten restes på platsen.

I samband med uppförandet av nya kyrkan i Silvberg anlades en ny kyrkogård i anslutning till kyrkan. Den avgränsas av häckar och träd och har bl.a. sluttande partier mot ån, skilda nivåer, äldre ekar och björkar samt en rik och växlande vegetation. Många gravplatser har vegetation av skiftande karaktär. En grusallé löper från kyrkotomtens ingång till kyrkans port och därifrån kring hela byggnaden, i övrigt saknas alléer och gångar. Gravvårdarna är anlagda i rader på gräsytorna, samtliga är vända mot kyrkan.

Kyrkogården speglar brukets och bygdens historia som är starkt förknippade med järnhanteringen, den har många gravvårdar som associerar till detta. Gravplatsen har dessutom en sällsynt variation av ovanliga gravvårdar från skilda perioder.

Väster om kyrkotomtens ingång finns ett äldre bårhus som är uppfört som en jordkällare. Det har paneldörrar samt kors i relief i den putsade omfattningen. Detta bårhus ersattes 1946 av ett nytt i klassiserande stil. Det har en oktogonal plan, som associerar till kyrkan, tälttak med skiffer, stensockel täckt med skifferplattor och spritputsade (tegel?) murar. Taket kröns av en urna med brinnande låga (förgylld). Byggnaden har port med pardörrar av trä utsmyckade med flätade trälister.