Stäng fönster Vansbro kn, SALTVIK 93:1 VANSBRO KYRKA

Beskrivning
Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka hopbyggt med ett församlingshem samt en klockstapel.

Kyrkogården på östra sidan om Moravägen, är anlagd på en svagt sluttande naturtomt. Infarten bildar pendang till kyrkotomtens infart på motsatt sida om vägen. I förlängningen av infartens murade partier avgränsas kyrkogårdens tomtgräns mot landsvägen av buskar.

Klockstapeln uppfördes 1935, samtidigt med kyrkan. Den har stolpkonstruktion i stommen och sadeltak med gavlar över ljudöppningen. Huvudkroppen är klädd med rödfärgad locklistpanel, dörren i söder har ett sadelformat skärmtak, liksom stapelns huv täckt med kopparplåt. Huven kröns av en spjutformad takryttare, som associerar till kyrkans takryttare. Klockstapeln har en inre trappa till klockkammaren. I bottenvåningen finns ett avträde, byggt för klockaren och prästen innan kyrkan fick WC.

Kyrkan är orienterad i nordväst-sydost, med koret mot söder. Församlingshemmet bildar en vinkel i norr, parallellt med kyrkans norra gavel, och bildar på så sätt en sluten gård kring byggnadens huvudentré.

Församlingshemmet var en fristående byggnad som senare förenats med kyrkan genom en sluss i två våningar. I öster ligger såväl kyrkan som församlingshemmet i nivå med åskrönet. I väster har åsen en brant sluttning som är delvis bortschaktad, vilken skapar en suterrängvåning för såväl kyrkan som församlingshemmet.