Stäng fönster Smedjebacken kn, SÖDERBÄRKE KYRKBY 38:1 SÖDERBÄRKE KYRKA

Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka samt ett gravkor/gravkapell.

Kyrkogården är anlagd kring kyrkan, den har yngre större utvidgningar i norr och väster. Kyrkogårdens äldre del avgränsas av en kallmur av natursten som ansluter till långhuset på södra sidan i höjd med koret. Den yngre delen i norr avgränsas naturligt av sjöstranden. I de södra delarna inhägnas delvis kyrkogården av ett högt smidesstaket mellan gjutjärnsstolpar. Den yngre delen, väster om församlingshemmet, har gjutjärnsstolpar som bär järnstänger. Från södra grinden leder en stig till tornet och kyrkans västra portal och vidare till gravkvarteren i väster och norr.

Kyrkogården har gräsbevuxna gravkvarter, i sydvästra delen delvis delade eller avgränsade av låga häckar. Den har sparsamma planteringar med löv och barrträd. Söder om långhuset finns ett flertal äldre gravhällar som är karaktäristiska för bygderna vars utveckling är förknippad med järnhanteringen.

På kyrkogårdens södra del, intill inhägnaden, står den s.k. Malingsbograven, ett gravkor upp-fört 1791 för släkten Ehrenheim från Malingsbo bruk. Byggnaden kom i ett senare skede att användas som gravkapell (bårhus), på samma plats låg tidigare ett benhus. Byggnaden har kvadratisk plan, vitputsade murar med räfflade skift, fönsteröppningar i söder, väster och öster samt dörringång i norr. Den täcks av ett tältformat plåttak som avslutas med en lökformad huv, som liknar kyrktornets.