Stäng fönster Gislaved kn, NORRA VALDSHULT 1:32 VALDSHULTS KYRKA

Beskrivning
Träkyrkan ligger med koret åt söder på en rektangulär liten kyrkogård, vilken fick nuvarande storlek 1905. Kring kyrkogården löper ett sentida brunt trästaket med på insidan poster av grovt tuktad granit från 1905. Längs staketet är en rad av tuktade lövträd. I väst och öst står staketet på en stödmur av huggen gråsten från 1905, i sydväst i tre skift. I norr är en ingång med smidd pargrind, sannolikt från 1867, vilken pryds av klöverbladskors. De fyrkantiga och toppiga grindstolparna är av granit. Från grinden löper en grusgång fram till kyrkan och längs dess långsidor. Gravarna ligger i öst-västliga rader, utom i sydväst, där de är oregelbundet placerade. Bland sistnämnda märks tre gravar från 1600- och 1700-tal, varav en tvillingsten och ett kors, samt två järnkors från 1800-talet. Här finns även kistorna från den Bjuggska gravkammaren nedgrävda. I västra vinkeln mellan kor och långhus är en plattlagd yta med soptunnor och dylikt.
ÄLDRE KYRKA - Den gamla kyrkan var av liggtimmer och spånklädd. Långhuset hade ett smalare rakt kor åt öster och sakristia norr om detta. I väster var en sammanbyggd och inklädd klockstapel, vilken bildade ett karaktäristiskt satt torn med två takfall. Sannolikt var långhus och kor medeltida medan åtminstone tornet tillkom 1798. Under 1600- och 1700-talen är det belagt att kyrkan såsom offerkyrka fått mottaga mycket gåvor. "Wallshult jemväl en annex och liten träkyrka, till vilken merendels efter en gammal Påvisk vidskepelse, årligen monga penningar föräras af gammalt folk under namn af offer". Kyrkan revs 1904 eftersom den befanns så förfallen, mörk och trång.