Stäng fönster Eksjö kn, MELLBY 12:1 M.FL. MELLBY KYRKA

Beskrivning
Mellby kyrkogård har medeltida kontinuitet som begravningsplats, kyrkan uppfördes runt sekelskiftet 1300 och begravningsplatsen är minst av samma ålder. Kyrkan är centralt placerad på kyrkogården som främst är uppbyggd av gräsmattor avdelade med grusgångar och sjöstensplattor som under 1980-talet ersatte delar av grusgångsystemet.

Kyrkogården utvidgades omkring 1925 mot öster, och det nordvästra hörnet ändrades till nuvarande räta vinkel. 1900-talets andra hälft har främst inneburit att kyrkogården förenklats genom att grusgångar ersatts med gjutna plattor och grusbäddar ersatts med gräsmatta.

Kyrkogården avgränsas av en kallmurad stenmur av kluven granit, tillkommen i sin helhet i samband med kyrkogårdens utvidgning 1925. Runt kyrkogården finns även en trädkrans av lind som troligen planterades under 1930-talet. Trädkransen har i sen tid kompletterats med två träd.

Kyrkogården har i denna rapport delats in i tre områden utifrån deras olika karaktärer. Flest äldre och mest påkostade gravvårdar finns i väster, medan resten av kyrkogårdens gravvårdar huvudsakligen har rests under senare hälften av 1900-talet.

Kyrkogården har flera kulturhistoriskt värdefulla delar, bland annat stenmurar, grindarna, den jämnåriga trädkransen samt ett flertal enskilda gravvårdar.