Stäng fönster Eksjö kn, HÖREDA 4:1 HÖREDA KYRKA

Beskrivning
Höreda kyrkogård är liksom kyrkan av medeltida ursprung. Kyrkogården fick nuvarande storlek 1925 då en utvidgning gjordes åt söder. Inhägnaden utgörs av en kallmur och en trädkrans. Kyrkogården har en påtaglig 1900-talskaraktär genom raka gravrader med katalogvårdar och ett genomgående bruk av rygghäckar. Det främsta kulturhistoriska värdet ligger i den nordöstra delens statusladdade gravkvarter med äldre, resliga vårdar och grusbäddar samt i de återstående delar av den s.k. allmänna linjen, vilka står att finna i kyrkogårdens södra kvarter. Bland dessa finns även lokal- och personhistoriska värden. Ett särskilt intresse måste tillskrivas det Duseska gravkoret från 1665. I sydväst finns en tidstypisk ceremoniplats och bisättningskällare från 1956.