Stäng fönster Eksjö kn, EDSHULT 2:1 EDSHULTS KYRKA

Beskrivning
Edshults har lång kristen kontinuitet, en medeltida träkyrka inom Edshults säteris marker och från den minner idag en ödekyrkogård med grunden från den gamla träkyrkan. Den nuvarande kyrkan uppfördes under perioden 1836-39 och kyrkogården anlades samtidigt. På grinden till kyrkogården återfinns årtalet 1837 i smide.

Kyrkogården har kvar sin ursprungliga utsträckning men har med tiden förenklats genom att flera grusgångar ersatts med gräsytor och en förenkling av vegetationen på kyrkogården har skett. Ett antal mer monumentala gravvårdar finns bevarade men i stort har kyrkogårdens med tiden blivit tämligen utslätad.

Kyrkogården består av två kvarter som flankerar kyrkobyggnaden. Den omgärdas av en kallmurad naturstensmur som till delar är prydd med mossa och sedumväxter. Kyrkogården anträds från väster genom en grind med kraftiga, putsade grindstolpar och dekorativa smidesgrindar. Gravarna är i huvudsak förlagda i rader med östvästlig orientering med ett fåtal undantag. Det finns en variation bland gravvårdarna vars utformning följer de ideal som var rådande vid dess tillkomst. En viss enhetlighet råder i de senare tillkomna delarna som präglas av låga stenar utförda i varierande stensorter. Gravraderna avskiljs på delar av kyrkogården av rygghäckar, det finns några exempel på ramgravar även om dessa sannolikt varit mer frekvent förekommande tidigare. Familjegravar är vanliga och på vissa stenar förekommer titlar.

Sammantaget har kyrkogården kvar sin ursprungliga utsträckning och mot väster finns de äldsta gravvårdarna bevarade. En klar förenkling av dess utformning har skett med åren där både gångsystem och de enskilda gravarnas arrangemang. Kyrkogården har ett antal utmärkande gravvårdar i form av obeliskgravar vilka även hör till de äldre gravvårdarna.