Stäng fönster Aneby kn, MARBÄCK 15:1 MARBÄCKS KYRKA

Beskrivning
Marbäcks kyrkogård har medeltida kontinuitet som begravningsplats då kyrkan uppfördes under 1100-talets slut. Kyrkogården utbreder sig huvudsakligen söder om kyrkan och präglas av rygghäckslinjer från 1900-talets andra hälft. Kyrkogården har utvidgats mot öster under 1980-talet och enligt uppgifter även vid två tillfällen under 1800-talet, dock är det osäkert i vilken utsträckning. Vid utvidgningen på 1980-talet anlades dessutom en minneslund på kullen som avgränsar kyrkogården mot öster. 1900-talets andra hälft har främst inneburit att kyrkogården har blivit betydligt mer prydlig och regelbunden.

Kyrkogården avgränsas av en kallmurad stenmur som dessutom fungerar som stödmur mellan kyrkogårdsmarken och den delvis lägre liggande omgivande marken. Runt kyrkogården finns även en trädkrans av bohuslind som troligen planterades runt 1900-talets början.

Kyrkogården är indelad i en västlig del och en östlig, båda söder om kyrkan. Den västra delen har i denna rapport delats in i tre kvarter efter deras olika karaktärer. Samtliga kvarter präglas av gravvårdar från 1900-talet och främst dess andra hälft. Flest äldre och mest påkostade gravvårdar finns i västra delens södra och norra del. För ovanlighetens skull finns även en relativt stor andel gravar från allmänna linjen kvar i obrutna rader. Minneslunden på kullens slänt består av ett kluvet granitblock med planteringar. Norr om kyrkan finns en yta med gräs som inte används för begravningar.

Kyrkogården har flera kulturhistoriskt värdefulla delar, bland annat stenmurar, grindarna, den jämnåriga trädkransen, ett flertal enskilda gravvårdar samt de långa obrutna raderna av allmänna linjegravar från 1930-tal fram till 1950-tal.