Stäng fönster Lund kn, HOBY 26:1 VÄSTRA HOBY KYRKA

Beskrivning
Västra Hoby kyrkogård utgörs av en äldre del kring kyrkan och en nyare del nordöst om den gamla kyrkogården. Den äldre kyrkogården ligger knappt en meter högre än landsvägen som avgränsar kyrkogården åt söder. De gamla kyrkogårdsmurarna fungerar idag som stödmurar i söder, väster och norr. Huvudingången återfinns på kyrkogårdens västra sida och är försedd med svartmålade grindar i smidesjärn och pelarformade stolpar i gjutjärn. Ursprungligen användes den södra och östra delen av kyrkogården som begravningsplats.

Åt norr mot det gamla skolhuset som tidigare användes som församlingshem avgränsas den äldre kyrkogården av en klippt hagtornshäck. I öster ligger ett korsvirkeshus vars fastighetsgräns markeras mot kyrkogården med ett gunnebostaket och en trädrad. Den nya kyrkogården anlades 1886 i samband med att den gamla kyrkan byggdes om. Vårdarna från den äldre kyrkogården flyttades då över till den nyanlagda kyrkogården. Den äldre kyrkogården består idag till största del av gräsmattor samt grusade gångar från grindarna till kyrkans huvudentré i väster.

Den nya kyrkogården är planlagd efter ett strikt rutnätsmönster med grusade gångar och gravkvarter, med gravarna placerade i öst–västlig riktning. Kyrkogården har tydliga drag av äldre lantkyrkogård med gårdsgravar knutna till byns gårdar. Kvarteren delas in av låga buxbomshäckar. Den östra delen av den nya kyrkogården är ännu inte belagd med gravar och är gräsbevuxen. Kyrkogården omsluts av en trädkrans av lind samt en klippt bokhäck.

På den nya kyrkogårdens nordöstra del finns en personalbod med RWC, vilken uppfördes 1996.

Se även Västra Hobys kyrkomiljö