Stäng fönster Lund kn, VOMB 53:1 VOMBS KYRKA

Beskrivning
Det finns två ingångar till kyrkogården, dels huvudingången från byn som är placerad i rak axel med kyrktornet med västentrén, dels från det nordöstra hörnet i anslutning till parkeringen. Kyrkan är placerad i mitten av kyrkogårdens västra del. Kyrkogården är till största del belagd med gräs som delas in av grusade gångar, vilka omsluter kyrkobyggnaden i en cirkel. Marken sluttar kraftigt åt väst mot en utplanad yta kring kyrkans kor och korsarmar, som ligger knappt en meter under den omgivande marknivån. Merparten gravar är grusgravar, vilka är placerade söder och öster om kyrkan samt på kyrkogårdens nordvästra del.
I kyrkogårdens sydöstra hörn finns en minneslund med bänkar som omgärdas av buskage och rabatter. Kyrkogården gränsar mot skogsmark åt öst och syd och omgärdas med kallmurade stenmurar med galvade gunnebostaket. Den västra delen avgränsas med en meterhög mur.

I det sydvästra hörnet finns terrasserade gravkvarter med grusgravar markerade med låga stensocklar och/eller staket i smidesjärn. I denna del återfinns kyrkogårdens äldsta gravvårdar. En karta över inägodelning i Vomb från 1736 visar att kyrkan bevarat sin placering på kyrkogården.
Byggnader på kyrkogården
I anslutning till parkeringen vid kyrkogårdens nordöstra hörn finns två ekonomibyggnader, vilka stilmässigt hör samman med kyrkobyggnadens nyromanska gestaltning. Bårhuset som är placerat längst upp i kyrkogårdens nordvästra hörn var tidigare ekonomibyggnad men byggdes i början av 1940-talet om till bårhus efter ritningar upprättade 1942 av domkyrkoarkitekt Eiler Græbe, (1892–1977). Förråds- och personalbyggnaden som står något väster om bårhuset uppfördes under 1980-talet. Bårhuset används idag för förvaring av maskiner för kyrkogårdsförvaltningen.

Se även beskrivning av Vombs kyrkomiljö under Miljöer.

Bedoire, F: Restaureringskonstens historia, Norstedts, Värnamo 2013
Underhållsplan för Vombs kyrka i Veberöds församling (2004-02-10), AIX Arkitekter AB, Stockholm
Dahlberg, M (red.): Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarie­ämbetet 2008
Dahlberg, M (red.): Skåne: Landskapets kyrkor, Riksantikvarieämbetet, opublicerad
Regionmuseets arkiv, Lund.
Fernlund, S: Kyrkor i Skåne – en kulturhistoria, Bokförlaget Signum, Lund 1980
Historiska kartor: https://etjanster.lantmateriet.se/historiskakartor, sökord: Vomb, hämtad. 2014-10-08