Stäng fönster Lund kn, NÖBBELÖV 22:1 NORRA NÖBBELÖVS KYRKA

Beskrivning
Norra Nöbbelövs kyrkogård bevarar ännu drag av äldre lantkyrkogård med gårdsgravar knutna till byns gårdar. Den i sammanhanget ringa utbredningen samt närmiljön med äldre gårdar och öppna odlingsmarker bidrar också till detta. I samband med att den nya kyrkan byggdes utvidgades kyrkogården åt väster och fick det omfång den har idag.

Kyrkan och kyrkogården ligger på en platåliknande höjd, någon meter över omgivande marknivå, vilken omsluts av högväxta lindar samt häckar och
buskar. Sommartid är kyrkan därför inbäddad i grönska. Därtill avgränsas kyrkogården av en lägre stödmur i natursten. Gravplatserna ligger i öst-västlig riktning och delas in i slutna kvarter av låga buxbomshäckar. Gångarna är belagda med singel. På kyrkogården finns även inslag av vintergrönt, exempelvis tuja och idegran. Sådana växter tillkom vanligen på kyrkogårdar under samma period som de blev populära inslag i svenska villaträdgårdar, det vill säga på 1960- och -70-talen.

1998 avtäcktes en minnessten vid kyrkan som berättar om fyndet av massgraven från Slaget vid Lund. Alfred Hedlund, konstnären som utfört målningarna av den gamla kyrkan, ligger begravd på kyrkogården.

Byggnader på kyrkogården
I anslutning till kyrkogården fanns tidigare fattighus samt korpralboställe. Idag har kyrkogården inga övriga byggnader vid sidan av kyrkobyggnaden.

Se även beskrivning av Norra Nöbbelövs kyrkomiljö under Miljöer

Underhållsplan för Norra Nöbbelövs kyrka, Lund (2010-10-22), NIRAS Sweden AB, Malmö

Antell, Olof (red.). Nygotiska kyrkor i Skåne: utveckling i form, material och konstruktion 1840–1910. Stockholm: Konsthögskolans Arkitekturskola, 1991.
Bergman, Johan: Ur Norra Nöbbelövs historia, Informationsblad i kyrkan, okänt årtal.
Blom, K Arne. Andrum – kyrkor och kyrkogårdar i Lund. Lund: Svenska kyrkan i Lund, 2004.
Ranby, Caroline. Skånes kyrkor – En kulturhistorisk resa genom 1000 år. Lund: Historiska Media, 2014.

Historiska kartor: https://etjanster.lantmateriet.se/historiskakartor/s/searchresult.html?archive=GEOIN&firstMatchToReturnLMS=1&firstMatchToReturnREG=1&firstMatchToReturnRAK=1&yMin=6177318&xMin=384343&yMax=6178318&xMax=385343, (Hämtad 2015-03-10).

Riksantikvarieämbetet. Fornsök.http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html (Hämtad 2015-03-09).

Riksantikvarieämbetet. Kulturmiljöbild: www.kmb.raa.se, sökord: Norra Nöbbelöv (hämtad 2015-06-15).