Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lund kn, LYNGBY 23:2 LYNGBY KYRKA

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
Kyrkogård
Kyrkobyggnaden omges av en kyrkogård med jämnt fördelade gravar runt om kyrkan. I slutet av 1920-talet utvidgades kyrkogården åt söder. Den nytillkomna delen ligger omkring en meter lägre än den övriga kyrkogården. I mitten av 1980-talet omgestaltades kyrkogården från att ha dominerats av grus- och buxbomskvarter till att till stor del beläggas med gräs. Gångsystemets huvudstruktur är i stort sett bevarad och gångarna är ännu grusbelagda. Bland växterna på kyrkogården utmärker sig buxbom, tuja, björk och hagtorn. Kyrkogården ligger mellan en halv och en meter över den övriga byn som breder ut sig i norr. Stödmuren är uppbyggd av marksten som kröns av en tuktad hagtorns­häck. En trädrad av kastanj avgränsar kyrkogården norrut. Ingångar till kyrkogården finns i norr, i väster och i söder. Samtliga har grindar av smidesjärn och är dekorerade med franska liljor upptill. Trädrader avgränsar kyrkogården i samtliga väderstreck.

I kyrkogårdens sydvästra hörn finns en stor gravsten i modernistisk stil som rests över familjen Collin. Maria Collin (1864–1933) från Lyngby sägs ha gjort sig en förmögenhet genom att sammanställa en gemensam tidtabell över Skånes privata, och vid den tiden mycket täta, järnvägstrafik (Tidtabell för Skåne 1897–1906). Hon skrev även böcker om skånsk konstvävnad. En stiftelse i hennes namn delar idag årligen ut pengar till personer med koppling till orten och Bara härad.

Byggnader på kyrkogården
Sydväst om kyrkan finns ett bårhus som uppfördes 1957–58 efter ritningar upprättade av Eiler Græbe. På bårhusets södra vägg finns en mosaik utförd av Malmökonstnären Owe Wessbohn vilken tillkom 1961. Mosaiken är utförd i modernistisk stil och har temat ”från alfa till omega” (konstnärens beskrivning). I bårhuset förvaras även två av de tio bänkar som avlägsnades från kyrkorummet under restaureringen 2014.

I anslutning till parkeringsplatsen som ligger nedanför kyrkogårdsmuren sydväst om kyrkogården finns en servicebyggnad med vaktmästeri och förråd.

Se även beskrivning av Lyngby kyrkomiljö under Miljöer

Källor och litteratur
Underhållsplan för Lyngby kyrka i Genarps församling (2010-03-15), Ponnert arkitekter AB, Lund
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, (utkast) opublicerad 2012
Regionmuseets i Kristianstads arkiv, Lund, mapp: Lyngby kyrkor 1 –1989.

Historiska kartor:
https://etjanster.lantmateriet.se/historiskakartor/s/searchresult.html?archive=GEOIN&firstMatchToReturnLMS=1&firstMatchToReturnREG=1&firstMatchToReturnRAK=1&yMin=6161946&xMin=394857&yMax=6162946&xMax=395857

Fornsök:
http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html, Riksantikvarieämbetet Fornsök, hämtad 2014-11-01