Stäng fönster Lund kn, IGELÖSA 26:1 IGELÖSA KYRKA

Beskrivning
Igelösa kyrkogård är vänd åt norr med prästgården i nordost. Ursprungligen var kyrkogården betydligt mindre och omfattade enbart området närmast kyrkan, men utvidgades norrut i ett par etapper under 1800-talet.

Kyrkogården omgärdas åt söder, väster och norr av en murad naturstensmur. Åt öster avgränsas kyrkogården av en drygt en meter hög buxbomshäck. Kyrkogården har fyra ingångar: en mindre trappförsedd ingång från byvägen i söder, huvudingången åt väster som är försedd med stora grindar i smidesjärn och gjutjärnsstolpar samt två mindre ingångar med stolpar och grindar åt väster och norr.

Kyrkogården är spatiöst planlagd med gräsmattor och gravstenar fritt placerade mellan de smala rektangulärt anordnade gångarna av sjöstensbelagda cementplattor. Gångsystemet lades om i samband
med att kyrkogården gräsbelades 1969. Strukturen ändrades emellertid inte. På kyrkogården finns flera större formklippta städsegröna växter samt två beskurna träd. En trädrad avgränsar kyrkogården åt söder och öster.

Vid en gravfästelse 1924 stötte dåvarande kyrkvaktmästare på resterna av en trälåda och närmare 2000 silvermynt. I tron om att det var en tjuvgömma ringde han på polis. Det ovanliga fyndet visade sig bestå av över 1000 år gamla mynt av i huvudsak anglosaxiskt ursprung och blev snabbt en riksnyhet. Igelösaskatten förvaras idag i myntkabinettet på Lunds historiska museum.

Byggnader på kyrkogården
Det finns inga byggnader utöver kyrkan på kyrkogården. Norr om kyrkogården finns ett modernt litet vitputsat hus med sadeltak med toaletter och serviceutrymmen.

Se även beskrivning av Igelösa kyrkomiljö under Miljöer.

Underhållsplan Igelösa kyrka, Lund (2010-11-09), NIRAS Sweden AB, Malmö.