Stäng fönster Lund kn, HÄLLESTAD 40:1 HÄLLESTADS KYRKA

Beskrivning
Hällestad kyrka ligger på en höjd mitt i byn som sluttar lätt åt norr. Den omkringliggande kyrkogården har en milsvid utsikt över militärområdet Revingehed och Krankesjön. Den gamla kyrkogården är placerad söder, norr och öster om kyrkan. I början av 1700-talet omgärdades kyrkogården av en stenmur med en murad stiglucka åt öster. En karta över Hällestad by från 1827 visar att kyrkogården då hade utvidgats västerut. Senare under seklet förstorades den ytterligare norrut så att den fick den utsträckning den har idag. I början av 1930-talet anlades en ny kyrkogård på andra sidan Kyrkvägen, strax väster om den gamla prästgården. Den nya kyrkogården är symmetriskt planlagd med huvudaxel i nord–sydlig riktning. I den södra delen finns en minneslund.

Den gamla kyrkogården omgärdas av en hagtornshäck och har järngrindsförsedda ingångar från söder, norr och öster. Kyrkogården ligger någon meter högre än Byvägen som slingrar sig runt kyrkogårdens norra och östra delar. Den östra ingången är markerad med två murade stolpar i nyromansk stil. Kyrkogården delas av med singelbeströdda gångar. Även merparten av gravplatserna är täckta av singel och omgärdas av låga buxbomshäckar. Gräsbevuxna gravar förekommer också liksom gravar som omgärdas av staket av smidesjärn.

Söder om kyrkan finns flera äldre gravstenar från 1700- och 1800-talen. Vissa ligger på marken och några är uppställda mot kyrkans murar. Flera av dessa gravstenar låg tidigare inne i kyrkan. En av gravstenarna består av en trapetsformad kalksten som dekorerats med cirkelinskrivet kors och saknar inskription. Stenens exakta datering är osäker, enligt uppgift kan den möjligen härröra från 1100-talet.

Strax utanför kyrkogårdens sydvästra hörn finns den gamla bystenen bevarad, den så kallade ”stämmestenen”. I äldre tider samlades byamännen vid stenen för viktiga överläggningar.

Byggnader på kyrkogården
I kyrkogårdens västra del finns två ekonomibyggnader. Den södra är byggd i rött tegel och fungerar som redskapsbod. Den norra är modernare och har vitputsade murar. Här finns toaletter samt garage.

Se även beskrivning av Hällestads kyrkomiljö under Miljöer.

Källor och litteratur
Underhållsplan för Hällestads kyrka i Dalby församling (2008-06-16), Wikerstål Arkitekter AB, Helsingborg.
Dahlberg, M (red.): Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet 2008.
Dahlberg, M (red.): Skåne: Landskapets kyrkor, Riksantikvarieämbetet, opublicerad 2012.
Karlsson, L: Ecce Homo, Historiska media, Riga 2013.
Lunds stift i ord och bild, Stockholm 1947.
Ranby, C: Skånes kyrkor – en kulturhistorisk resa genom 1000 år, Historiska Media, Riga 2014.
Segerbäck, K & L: Svensk botanisk tidskrift, 103:5, 2009.
Åkerman, J (1828) Försök till Beskrifning öfwer Hellestads Pastorat, Rådet i S:t Nicolai Gille, Lund 1981.

Fornsök:
http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html?utm_source=fornsok&utm_medium=block&utm_campaign=ux-test, Riksantikvarieämbetet Fornsök, hämtad 2015-08-09