Stäng fönster Lund kn, HÅSTAD 30:1 HÅSTADS KYRKA

Beskrivning
De äldsta delarna av kyrkogården ligger strax söder om kyrkan. Detta område har sannolikt använts som begravningsplats sedan kyrkan uppfördes på 1200-talet. Begravningar har tidigare även skett inne i kyrkan, vilket gör sig påmint genom den gravhäll som står uppställd längs den södra korväggen. Enligt kartan som upprättades i samband med storskiftet 1777 hade kyrkogården en mer kvadratisk form med kyrkan placerad på den södra delen av kyrkogården, som omgärdades av en stenmur med ingångar från norr och söder.

På 1880-talet uppstod ett behov av nya begravningsplatser då den dåvarande kyrkogården var fullbelagd. Att utvidga kyrkogården österut, vilket annars hade varit det naturliga, hindrades dels av en bäck öster om kyrkan, dels av järnvägen som byggts ett par årtionden tidigare. För att lösa problematiken fick församlingen arrendera mark på andra sidan av järnvägen av fideikommissarien på Svenstorp, baronen Gyllenkrok. Marken ägs idag av kyrkan. Man anlade då Håstad östra kyrkogård som ännu idag är i bruk.

På 1930-talet uppstod ytterligare behov av gravplatser. Sedan man fyllt igen bäcken som tidigare gick längs kyrkogårdens östra del kunde man nu utvidga kyrkogården österut.

Under 1950-talet genomfördes en restaurering av den östra kyrkogården som vid tidpunkten närmast var fullbelagd. Bland annat planterades de häckar som idag avgränsar kyrkogården.

På 1970-talet sattes den gamla kyrkogården om. Häckarna som tidigare delat av gravkvarteren togs bort och kvarteren belades med gräs. Gångsystemet berördes inte av omsättningen.

Den senast genomförda åtgärden på kyrkogården skedde 2012 och gällde kyrkans entré som handikappanpassades. Marken planades då ut mellan grindöppningen i väster och tornets västentré.

Kyrkogården omgärdas i väster och söder av en putsad mur som är avtäckt med röda tegelpannor. Åt norr och öster avgränsas den av häckar. Kyrkobyggnaden är placerad på kyrkogårdens nordvästra del. Hela kyrkogården är gräsbevuxen och delas in av grusade gångar. Söder om kyrkan står en stor blodbok som dominerar denna del av kyrkogården. I området närmast kyrkan finns gravvårdar från 1600-talet fram till modern tid.

Byggnader på kyrkogården
Det finns inga byggnader direkt på kyrkogården. Strax utanför kyrkogårdens nordvästra hörn finns emellertid en servicebyggnad med vaktmästeri och toalett. Byggnaden har vitputsade fasader och ett sadeltak som är täckt med grå fibercementplattor.

Se även beskrivning av Håstads kyrkomiljö under Miljöer.

Underhållsplan för Håstad kyrka, Lund (2010-11-15), NIRAS Sweden AB, Malmö
Dahlberg, M (red.): Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet 2008
Dahlberg, M (red.): Skåne¬ – Landskapets kyrkor, Riksantikvarieämbetet, opublicerad
Wahlöö, C (red.): Lund norrut – Norra fäladen och trakten norr om staden, Föreningen Gamla Lund, Lund 1989

http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html, Riksantikvarieämbetet Fornsök, hämtad 2015-03-12