Stäng fönster Lund kn, DALBY 90:1 DALBY KYRKA

Beskrivning
Dalby kyrkogård består av den gamla kyrkogården som ligger söder och öster om kyrkan samt den nya kyrkogården som ligger på andra sidan landsvägen i söder (Malmövägen).

Den gamla kyrkogården avgränsas i norr av kungsgården som ligger helt inpå kyrkan och kyrkogården utan avskiljande staket, samt i nordöst av pastorsexpeditionen och församlingshemmet Eginogården. En omkring tio meter bred gräsmatta skiljer kyrkogården från landsvägen i söder, och den östra sidan avgränsas av bycentrets bebyggelse med bland annat den gamla järnaffären.

Fram till att det förbjöds enligt lag år 1815 var det vanligt att låta begrava människor under golvet inne i de svenska kyrkorna. Merparten begravdes dock på kyrkogårdarna där gravplatserna för det mesta bestod av låga gravkullar eller i somliga fall av stenvårdar. Vid utgrävningar av området närmast Dalby kyrka, som tidigare låg under sedan länge rivna delar av kyrkan, påträffades flera stensatta romanska gravar. Öster om kyrkan ligger hällen till vad som tolkats som Harald Hens grav från slutet av 1000-talet.
Mer sannolikt är emellertid att det rör sig om hällen till en kanikgrav.

Vid 1700-talets början var den gamla kyrkogården något mindre än idag med en konvex organiskt formad avgränsning åt landsvägen i söder. Avgränsningen åt norr var i stort sett densamma som idag, medan den västra sidan slutade i höjd med vapenhusets västmur. Senare under seklet flyttades kyrkogårdsmuren ett tiotal meter så att den istället löpte i höjd med tornets västfasad. Kyrkogården bestod till största delen av gräs och hade ett mindre antal liggande hällar. Under 1800-talets senare del anlades flera gravplatser med högresta stenvårdar söder och öster om kyrkan. Merparten gravar var gräsbevuxna utan markerad inramning, medan somliga omgärdades av låga trä- eller järnstaket. Vid seklets slut och 1900-talets början fick kyrkogården en striktare rutnätsindelning med grusade gravplatser som ramades in av låga häckar. I samband med uppförandet av bårhuset i slutet av 1960-talet utvidgades kyrkogården ett tiotal meter åt väster med gräsbevuxna ytor.

Den gamla kyrkogården lutar kraftigt söderut och karaktäriseras idag av grusade gångar och gravar, vilka omgärdas av låga formklippta buxbomshäckar. Gångsystemet har behållit sina huvudaxlar med ingångar från bycentret i öster, landsvägen i söder och från parkeringsplatsen mellan Eginogården och kungsgårdens kryddträdgård i norr. Ett antal högre städsegröna växer som tuja, en och sockertoppsgran bryter upp den i övrigt lågt hållna växtligheten. Framför vapenhuset står en hängask som sannolikt
planterades på 1800-talet.

Den nya kyrkogården som anlades omkring 1915 på andra sidan Malmövägen omgärdas av en trädkrans och en bokhäck. Norra delen, vilken är den äldsta, är strikt rutnätsindelad med grusade gravar som omges av låga häckar eller stensatta kanter. Kyrkogården utvidgades söderut i slutet på 1960-talet. På nya kyrkogården finns bland annat askgravlund, minneslund, kistlund och askgravplats. Sydvästra delen utgörs främst av gräsbevuxna ytor.

Byggnader på kyrkogården
Sydväst om kyrkan står bårhuset vilket uppfördes i slutet av 1960-talet efter ritningar av domkyrkoarkitekten Eiler Græbe. Byggnaden har vitputsade fasader, runda spröjsade fönster och helvalmade tak avtäckta med bäversvanstegel. I östra delen av nya kyrkogården finns en ekonomibyggnad som uppfördes omkring 1970 efter ritningar av arkitekt Olle Hansson i Malmö.

Se även beskrivning av Dalby kyrkomiljö under Miljöer.

Borgehammar, S, Wienberg, J (red.): Locus celebris – Dalby kyrka, kloster och gård, Makadam