Stäng fönster Malung-Sälen kn, TRANSTRANDS KYRKBY 7:2 TRANSTRANDS KYRKA

Inventeringsdatum: 2004-04-22 av Jean-Paul Darphin och 2007-01-31 av Rolf Hammarskiöld.

Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka.

Den äldsta kyrkogården från 1735 låg sydost om nuvarande kyrka. Då denna uppfördes anlades den nuvarande, utökad första gången 1831. Gamla och nya kyrkogården förenades troligen i samband med nästa utvidgning, omkring 1860 då även hela kyrkogården inhägnades med trästaket. Ytterligare utvidgningar genomfördes 1898 mot norr och 1913 mot nordost.

Kyrkogården omger kyrkan på alla sidor utom i väster, där kyrkans torn och västra portal markerar tomtens gräns. Området sluttar svagt mot öster och är indelat i både regelbundna och oregelbundna kvarter, åtskilda av grusgångar. I söder slingrar sig en bäck med djup ravin genom området. Trappor, gångar, broar och utvald vegetation skänker en parkliknande karaktär.

I väster avgränsar ett järnstaket på sandstenssockel. Den södra delen som indelas av stenstolpar, med tälttak av kopparplåt, tillkom på 1920-talet. Norra delen uppfördes 1957 med södra inhägnaden som förebild. Längre ut mot söder finns ett annat järnstaket, utformat 1954 efter förslag av konstnären Torolf Engström. I norr och öster avgränsas kyrkogården av granhäckar, sedan 1889. Kyrkogårdens fyra ingångar har stenstolpar med tälttak av koppar.

På kyrkogården finns också ett monument i röd sandsten, rest 1954 av Transtrands jordägande sockenmän. Hembygdsmonumentet är utfört Torolf Engström och nås via en bro över bäckens djupa ravin.