Stäng fönster Landskrona kn, SANKT IBBS KYRKA 1:1 SANKT IBBS GAMLA KYRKA

Beskrivning
”Gamla kyrkogården”, den äldsta medeltida delen av kyrkogården är närmast kyrkan. Denna del har haft en mängd gravar, varav många tagits bort under åren. Dagens gångsystem tillkom vid mitten av 1800-talet liksom murarna som ersatte tidigare murar, den sydöstra muren tillkom i mitten på 1900-talet. 1890 utökades kyrkogården åt norr och öster med ”Mellankyrkogården” och 1920 ytterligare åt norr med ”Nya kyrkogården”. 1991 anlades en minneslund på den äldsta delen.

Entrén är genom en smidesgrind på östsidan. En singelgång med pelaravenbok leder uppåt till öppningen i gråstensmuren som markeras av tegelmurade pelare.
Den gamla delen omges av en fogad gråstensmur avtäckt med tegel.
Kyrkan omges av singel och på södra sidan står gravstenarna tätt i singel. Några är gårdsgravar där alla som bott och arbetat på en gård är begravda. Norr om kyrkan är gräsbesått och glest med gravar. I norra delen finns minneslunden markerad av ett stort ankare i buxbom, omgivet av singel. Några gravstenar är utförda av en rullad järnplåt. Gamla kyrkogården saknar större träd.

De nyare delarna omges av hagtornshäckar, mot norr med oxelträd och mot öster med ekar. På kyrkogården finns flera trädrader av lind. Tidigare fanns alléer med hamlade lindar. Efter det att hamlingen upphört växte träden så stora att ena raden i flera alléer togs bort 2014. De flesta gravplatserna är stora och omges av buxbom eller ofta av stenramar. Urngravplatser ordnades genom att en gravplats delades med buxbom till åtta platser. På den nya delen finns en triangel av gräs som fungerat som allmänning där personer utan egen gravplats eller ilandflutna döda begravts. Platsen smyckas av ett ankare från ett fartyg.

I nordvästra hörnet av nya kyrkogården finns familjegraven till konstnär Emil Johansson-Thor. Han var engagerad i arbetet med att rädda S:t Ibbs kyrka från att bli ruin. På graven står en skulptur av Ivar Johnsson föreställande en man på väg ner i dödsriket. På en annan grav har skulptören Thure Thörn har gjort en skulptur i form av ett skepp. Flera kulturpersonligheter är begravda på kyrkogården.

Många av titlarna på gravstenarna minner om sjöfarten, som skeppare och om närheten till havet, fyrmästare och kustuppsyningsman. Lantbrukare är en vanlig titel, däremot är den stora tegelindustrin inte så synlig på stenarna. Bland ovanliga titlar märks ”de dövstumma systrarna”.

Byggnader på kyrkogården
På kyrkogården finns inga byggnader men strax utanför ligger ett före detta bårhus och ett ekonomihus. Kapellet från 1920-talet har vitputsade väggar och tegeltak. Personalhuset från 1993 har röd träpanel och sadeltak med takpapp och trekantslist.

Källor och litteratur
A Catalogue of Wall-Paintings in the Churches of Medieval Denmark 1100-1600. Scania, Halland, Blekinge. Bd I-IV, Knud Banning, Köpenhamn, 1976-1982.
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, (utkast)
opublicerad 2012
Underhållsplan för Sankt Ibbs kyrka på Ven 2004-11-15, Ponnert Arkitekter AB
Sankt Ibb gamla kyrka, Byggnadsarkeologiska undersökningar. Cecilia Pantzar. Regionmuseet Kristianstad, 2007:8
Sankt Ibbs kyrka, Landskrona församling 2013.
Begravningsplatser i Landskrona, Landskrona kyrkogårdsförvaltning 2013.