Stäng fönster Gagnef kn, NORDANHOLEN 26:18 MOCKFJÄRDS KAPELL

Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka, ett bårhus samt en klockstapel.

Kyrkogården är äldre än nuvarande kyrka, den anlades 1683 i anslutning till första kapellet. Inledningsvis var kyrkogården inhägnad av ”spånslagna träbalkar”, med överbyggda portar i norr och väster. Från 1700-talets slut ersattes dessa med gråstensmurar, som revs omkring 1869 i samband med utvidgningen av kyrkogården åt norr och väster. Kyrkogårdens äldsta del omgärdas åter av en mur av huggna stenar. Muren uppfördes 1932, enligt inskriptionen på en pelare. Den har ingångar i tre väderstreck, vilka markeras av högre stenpelare. Kyrkogårdens yngsta del i öster inhägnas av låga häckar. Ett bårhus i klassiserande stil är uppfört i sydvästra hörnet av kyrkogården.

Klockstapeln
Den första klockstapeln på platsen tillkom senast 1699. Den användes fram till 1828, då kyrkobyggnaden tillbyggdes med torn, och revs därefter. Konstruktionsproblem i tornet medför-de att man så småningom tvingades flytta klockorna till en ny fristående klockstapel. Nuvarande klockstapel tillkom 1955 och uppfördes enligt ett förslag av arkitekt B. Schill, omarbetat av J. Werkmäster och O. Gudmundsson. Den består av en fristående stolpkonstruktion med beklädnad av spån. Den öppna klockkammarens sadeltak kröns av ett tre meter högt kulkors i smide, krönt i sin tur med en vindflöjel i form av tupp.