Stäng fönster Borlänge kn, TORSÅNGS PRÄSTGÅRD 1:5 M.FL. TORSÅNGS KYRKA

Anläggningen består av en äldre kyrkogård med en kyrka samt ett gravkapell inom kyrkogården.
Straxt utanför kyrkogården står också en klockstapel som hör till anläggningen.

Torsångs församling har två kyrkogårdar; den äldsta ligger i anslutning till kyrkan. Den andra anlades i början på 1900-talet på en udde på andra sidan Dalälven.

Gamla kyrkogården omges med murar av gråsten, som på den södra sidan sannolikt är medeltida. Murarna är, i norr, till viss del kallmurade och uppförda 1864; de södra är lagda med bruk. Under 1600- och 1700-talen hade den södra muren brädtak. Kyrkotomten har två ingångar som inramas av vitputsade tegelstolpar uppförda 1816 och som då kom att ersätta stigluckorna. Stolparna bär smidda grindar som uppsattes 1839.

Gravarna är anlagda längs med kyrkogårdsmuren, delvis kring kyrkan samt i smala avlånga kvarter som skiljs åt med grusgångar. På valda platser finns planterade buskar. I hörnet mellan vapenhuset och långhuset står en hög och gammal en. Vid södra muren står en gravsten över kyrkoherde Daniel Luth (1747-1811). Några gravhällar av gjutjärn som tidigare haft sin plats på kyrkogården står numera i vapenhuset.

Till kyrkogården hör ett gravkapell (bårhus) som uppfördes 1807 i sydvästra hörnet av kyrkotomten. Det är uppfört av knuttimmer och rödmålat. Kapellet ombyggdes 1953 och fick då sina nuvarande dörrar, utsmyckade med konstsmide utfört av Halvar Schedin efter förlaga av Inge Lundquist. På platsen fanns tidigare en benkammare som uppfördes 1735.

Strax nordost om kyrkogårdsmuren står en spånslagen och svarttjärad klockstapel, troligen Dalarnas äldsta. Torsångs kyrka bildar tillsammans med mur, klockstapel och bodar en sällsynt och väl bevarad ålderdomlig miljö. Ursprungligen, och fram till 1800-talet låg på samma plats en större kyrkby och kyrkan omringades av allehanda byggnader.