Stäng fönster Nyköping kn, TUNA KYRKBY 9:1 TUNA KYRKA

Beskrivning
Kyrkoanläggningen vid Tuna kyrka består av en äldre del i anslutning till kyrkan och en utvidgning åt sydväst, utförd på 1920-talet. Kyrkan är uppförd i anläggningens nordvästra del.

Den äldre delen av kyrkogården omges av en kallmurad terrassmur i söder och sydväst. Övriga delar avgränsas av låga häckar. Innanför avgränsningen är en del träd från en äldre trädkrans bevarade. Ingången från öster är markerad av svartmålade grindstolpar av järn. Övriga ingångar utgörs av öppningar i häcken.

Den södra delen av kyrkogården omges av en låg granhäck i väster, norr och öster. I söder är kyrkogården öppen mot angränsande odlingsmark och Kilaån. Ingången till den södra delen flankeras av putsade, ljust gulkalkade grindstolpar med kopparplåtstäckta tälttak krönta av klot och kors. I ingången sitter svartmålade järngrindar. Till kyrkogården leder en trappa av granit med svartmålade järnräcken på sidorna.

Kyrkogården är gräsbevuxen med asfalterade gångar, undantaget en grusad gång till minneslunden på den södra delen av kyrkogården. Förutom låga häckar som avgränsar gravkvarteren på kyrkogårdens södra del finns det få buskar och träd på kyrkogården.

På kyrkogårdens norra del står ett tidigare bårhus och en transformatorstation, troligen uppförda i mitten av 1900-talet. Bårhuset har en betonggjuten, svartmålad sockel. Fasaderna är murade, spritputsade och avfärgade i ljust gul kulör. Dörrarna är klädda med kopparplåt. Byggnadens sadeltak har spåntäckning med mönsterläggning i samma utförande som kyrkans sakristia och vapenhus. Vindskivorna är tjärade och nockplåten är utförd av svartmålad plåt. Takfallen är försedda med hängrännor och stuprör av kopparplåt.