Stäng fönster Nyköping kn, LÄSTRINGE KYRKA 1:1 LÄSTRINGE KYRKA

Beskrivning
Lästringe kyrka är placerad mitt på kyrkogården som sluttar starkt åt söder. Höjdskillnaderna tas delvis ut genom terrassering mot väster och söder.

Kyrkogården omramas av en kallmurad naturstensmur av fältsten förutom den del i söder som utvidgades 1921, vilken utmed östra och södra sidorna har en mur av kluven sten. Ingångar till kyrkogården finns i det sydöstra hörnet samt mitt på östra muren. Grindstolparna är spritputsade och avslutas av plåthuvar krönta med kulor och försedda med järngrindar där årtalet 1921 är införlivat med smidet. Den utvidgade delen av kyrkogården i söder nås från den plana ytan intill kyrkan via två trappor av grovhuggen granit i sluttningen. Kyrkogården är huvudsakligen bevuxen med gräs, ett enkelt system med grusgångar finns. Kyrkogårdens äldsta delar ligger på den plana ytan strax intill kyrkan i söder, väster och norr. Ett antal äldre gravanläggningar med kantkedjor och staket finns bevarade norr om kyrkan.

Innanför stenmuren löper en ofullständig trädkrans med ädellövträd, lind och lönn.

Väster om kyrkan är klockstapeln placerad, en öppen klockbock från omkring år 1700 med svängd spåntäckt huv. I kyrkogårdens nordöstra hörn är ett gravkapell uppfört efter ritningar av arkitekt K M Westerberg. Kapellet uppfördes 1956 och är närapå kvadratiskt med vitputsade fasader och tegelklätt pyramidtak. Idag används byggnaden framförallt som förvaringsutrymme och personalrum för vaktmästaren samt innehåller handikapptoalett.

Lästringe kyrka. Vård- och underhållsplan 2005. Sörmlands museum.
Sörmländska kyrkor 36 (1985)