Stäng fönster Östersund kn, NORDERÖNS PRÄSTBORD 1:1 NORDERÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården, där det finns både grusgravar och gräsbevuxna områden, omgärdas av en stenmur. Klockstapeln ligger i liv med muren i det sydvästra hörnet och uppfördes 1752 av den namnkunnige klockstapelbyggaren och byggmästare Pehr Olofsson i Dillne med hjälp av snickaren Pär Jönsson. Klockstapeln har liksom övriga av Pehr Olofssons klockstaplar en fyrsidig bod som bas. Klockboden bärs upp av åtta spånklädda spiror och taket över klockboden är precis som klockstapelns spira fyrsidig eller pyramidformad. Den kröns av en flöjel med kyrktupp i smide. Den äldsta entrén till kyrkogården utgörs av en grind från 1840-talet i den södra muren intill klockstapeln. Den spåntäckta murade stigporten mot väster tillkom vid kyrkogårdens utvidgning på 1930-talet. Före det låg kyrkogården endast öster, söder och väster om kyrkobyggnaden och bogårdsmuren gick mot kyrkans norra vägg.