Stäng fönster Östersund kn, OLDBERG 1:7 NÄS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården och kyrkan omgärdas av en stenmur på västra, norra och södra sidan och åt öster av en häck. Muren börjar i liv med tornets norra och södra sida. Muren är av kalksten med två ingångar i västra muren söder om kyrkan och strax norr om kyrkan. Här är muren byggd i nivåer för att följa den sluttande marken. Grinstolparna på södra sidan är vitputsade med ett tälttak av skiffer och med en krönande kula. Grindarna är av smide med initialerna CXIV J och MWG. Vid ingången norr om huvudentrén ligger en gång av kalkstensplattor som leder fram till sakristian. Närmast kyrkan ligger grus och sedan vidtar gräsmatta. En grusgång går från kyrkogårdsentrén i söder runt byggnaden. I sydöstra hörnet ligger bårhuset. Runt kyrkan finns gravsättningar av varierande åldrar och utföranden. Gravarna som ligger åt norr är från 1900-talets början samt 1950-talet och framåt. Mot kyrkogården gränser ligger gravar som delas in av lågt klippta häckar i alla vädersträck utom åt väster. I sydvästra hörnet av kyrkogården har man funnit tre fundament efter en klockstapel från 1663 i marken, vilken revs 1819-20. Denna klockstapel hade en föregångare i ett torn byggt i trä. En kort bit framför kyrkogårdens södra entré står två björkar på var sida vilka fortsätter som en mindre allé på andra sidan vägen.

Bårhuset är troligen uppfört under andra hälften av 1800-talet. Det är en fyrkantig byggnad i trä med tälttak krönt av ett kors förankrat i ventilationsskorstenen. Framför porten ligger stora skivor av kalksten. Byggnaden har en bred stående lockpanel med dropplist i nederkant. Bårhuset byggdes om 1953-43, men med avsikten av bevara så mycket som möjligt av byggnadens ursprungliga karaktär. Porten byttes ut och ett skärmtak av kopparplåt sattes upp.