Stäng fönster Klippan kn, ÖSTRA LJUNGBY 9:1 ÖSTRA LJUNGBY KYRKA

Beskrivning
Till Östra Ljungby kyrka hör dels kyrkogården runt kyrkan, belägen på mark som använts för begravningsverksamhet sedan medeltiden, dels en stor utvidgning söder om Byvägen. På utvidgningens mark finns minneslund, urngravplats och askgravplats.
Inga jordfästningar görs idag på kyrkogården närmst kyrkan.

Gamla kyrkogården
Området omges i alla riktningar av en naturstensmur, som även fungerar som stödmur för kyrktomten från den lägre belagda byvägen. I muren finns öppningar mot väster och församlingshemmet, mot öster och i söder. Den södra ingången fungerar som huvudingång och är utformad med en pargrind i gjutjärn insatt direkt i muren. En trappa leder upp till en gång av sjösten, som går vidare upp mot och runt kyrkan. Från västporten leder en gång av marktegel ner mot en förplats framför församlingshemmet. Gångarna delar marken i grästäckta kvarter. Trädbeståndet är rikt med bl.a. en trädrad mot Byvägen, och olika fritt placerade träd runt kyrkogården. Bland dessa finns såväl ek, blodbok, akacia, hängbjörk och magnolia.

Gravsättning på Gamla kyrkogården har inte skett på över 100 år. De kvarstående gravarna är få, glest placerade i rader direkt i gräset utan yttre omgärdningar. Bland vårdarna märks fyra järnminnen, bl.a. ett kartuschformat över Anna
Benedikta Wettergren, och en granitobelisk över Sven Rosenberg. Han utbildade sig till folkskollärare och förärades med en stor guldmedalj för sina insatser, bl.a. i kampen för ett enhetligt skolsystem i landet. Rosenberg blev riksdagsman och har rekord i antal riksdagsanföranden för en debutant, omkring 450 första året. Lapidarier finns i östra hörnet och på slänten norr om kyrkogården, mot en grusplan som används av kyrkogårdsförvaltningen.

Nya kyrkogården
Nya kyrkogården avgränsas mot Byvägen av en fogad mur av stenblock. Entréerna in mot begravningsplatsen är utformade med gjutjärngrindar innanför putsade grindstolpar. De västligaste kvarteren är nästan helt outlagda, med sentida vårdar ställda antingen i nord-sydlig riktning framför rygghäckar av barrbuskar, eller i väst-östlig riktning. Framför gravstenarna finns stenkantade planteringsramar. Området omgärdas av en bred, mjukt böljande gång och indelas av två huvudaxlar, som möts i en kvadratisk, trädkantad plats. Den nord-sydliga gången leder vidare mot Nya kyrkogårdens östra delar. I sydvästra hörnet finns en urngravplats med omväxlande liggande stenar och stående i två lätt böjda rader. Bakom urngravplatsen finns en minneslund med minnessten och smyckningsplats kring en omgärdande häck.
De mittersta kvarteren är grästäckta och avgränsade av häckar och grusgångar. Grav-platserna är grässatta, grusade eller jordtäckta och ofta avgränsade av buxbom eller stenkanter. Miljön är lummig med höga träd av olika sorter och ålder, och ett varierat växtmaterial med många blommor. En trappa i granit leder till de östligaste kvarteren, där några vårdar från tiden kring förra sekelskiftet ger miljön ett mer ålderdomligt intryck. Gravarna här står fritt i gräset, alternativt framför häckar, med omgärdning av sten, buxbom eller järnstaket. I korsmitten mellan huvudgångarna finns en fontän. I miljön finns insprängt en liten askgravplats, formad som en blomstertäckt kulle med en stenkant runt, där de avlidnas minnesplaketter placeras.

Byggnader på kyrkogården
Längs Byvägen finns ett f.d. bårhus av okänd ålder, utformat med vitputsade murar och ett sadeltak täckt av betongpannor. Inne på Nya kyrkogården finns en redskapsbod med rödmålade panelklädda väggar och vitmålade knutar.

Se även beskrivning av Östra Ljungby kyrkomiljö under Miljöer.

470 nya kyrkor, bidrag till Sveriges arkitekturhistoria 1850-1890, Jakob Lindblad, RAÄ, 2009
Kyrkobyggnader 1760-1860, Del 1 Skåne och Blekinge, Erik Cinthio (red) m fl, Uppsala, 1979
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg& Ingrid Sjöström, RAÄ, 2015
Skånes medeltida dopfuntar, Lars Tynell, Kungl. Vitterhetsakademien, Stockholm, 1913-21
Underhållsplan för Östra Ljungby kyrka 2008-01-31, Restaurator, Malmö, 2008
Östra Ljungby kyrka- tak- och fasadrenovering, Maria Johansson, Regionmuseet Kristianstad, rapport 2015:39
Digitala arkivet, Helsingborgs Dagblad, http://www.hd.se
Regionmuseets i Kristianstads arkiv, Kristianstad, 1166 Östra Ljungby, Kyrkor
Ett märkligt kyrkoinventarium: Orgeln i Östra Ljungby kyrka, William Karlsson (1933), utdrag ur Fornvännen, http://kulturarvsdata.se/raa/fornvannen/html/1933_372