Stäng fönster Klippan kn, HÖRSMÖLLA 4:5 VÄSTRA SÖNNARSLÖVS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är samtida med kyrkan från 1894. Den äldre kyrkogården ligger drygt 2 km bort och är beskriven i rapporten om Västra Sönnarslövs kapell.
1941 flyttades grindpartiet från den gamla kyrkogården till norra sidan på nya kyrkogården. Enligt ritningen var tanken då att bygga en mur längs landsvägen vid sidan om grinden, vilket inte blev av. På 1970-talet anlades urnlund, 2008 anlades minneslund och askgravplats.

Beskrivning
Kyrkogården är omgärdad av häckar av hagtorn och spirea, mot norr och söder även av stora lindar. Tidigare har det funnits en trädkrans även mot öster och söder. Längs landsvägen mot norr står utanför häcken en rad med låga stenpelare och kätting. Ett stort grindparti av gjutjärn mellan höga runda stolpar markerar huvudingången i norr rakt framför kyrkans entré. Gången till entrén i tornet är kantad med lindar. Kyrkan omgärdas av singel förutom platsen framför entrén som är belagd med betongplattor.
Kyrkogården innehåller olika tidsskikt. Längs kyrkogårdens ytterkanter i alla väderstreck står äldre höga gravstenar placerade i gräs, här finns till exempel en sten utformad som en avbruten trädstam, en symbol för det avbrutna livet i naturromantisk tradition. Den vanligaste titeln är lantbrukare, men här finns även kvarnbyggare, fabrikör, maskinmästare. Flera titlar visar på närheten till pappersbruket som salsmästare och pappersmästare. Få kvinnor har titlar men här finns den ovanliga benämningen stickerskan.
Större delen av kyrkogården är indelad med rygghäckar i öst-västlig riktning med gravplatser med singel omgärdade av buxbom eller stenramar. I urnlunden omgiven av häckar på kyrkans södersida finns små stenomgärdade gravplatser och gångar av betongplattor. Minneslunden och askgravplatsen är placerade i sydvästra delen av kyrkogården. Askgravplatsen är en upphöjd plantering som är omgärdad av en stenram där namnbrickorna av metall fästs. Minneslunden är en gräsmatta med ljusbärare, en natursten och kar för blommor. Från kyrkogårdens södersida är det vacker utsikt över Söderåsen.

Byggnader på kyrkogården
Inga övriga byggnader finns på kyrkogården. På andra sidan landsvägen mittemot kyrkan finns hus med koppling till kyrkans verksamhet. Dessa är beskrivna under ”Kyrkomiljön”

Se även beskrivning av Västra Sönnarslövs kyrkomiljö under Miljöer.

Källor och litteratur
Kyrkorivningar och kyrkobyggen i Skåne 1812- 1912,Siegrun Fernlund, akademisk avhandling vid Konstvetenskapliga institutionen vid Lunds Universitet, 1982
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015 opublicerad 2012
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Den medeltida träskulpturen i Skåne. En bilddokumentation. Lena Liepe, 1995
Underhållsplan för Västra Sönnarslövs kyrka 2007-09-03, Ponnert Arkitekter AB
Västra Sönnarslövs kyrka, Fredrik Westerlund 1994
Västra Sönnarslövs kyrka utvändig restaurering, 2003:21 Regionmuseet i Kristianstad
Reparation av tornbjälklag i Västra Sönnarslövs kyrka, Arkivrapport 11/2013, Regionmuseet i Kristianstad
Västra Sönnarslövs kyrka, Arkivrapport 31/2008, Regionmuseet i Kristianstad