Stäng fönster Östersund kn, LITS PRÄSTBORD 1:2 LITS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården har utvidgats i flera etapper. Ett tiotal meter norr om kyrkan avgränsas den ursprungliga kyrkogården av järnvägen i ett nedsprängt schakt. En rad stora björkar markerar avslutningen hitåt. Norr om kyrkan finns inga gravar med bevarade vårdar men flera äldre gravvårdar står uppställda, bla gjutjärnskors från sent 1800-tal.

Väster om kyrkan tar de till stora delar grusade gravkvarteren vid vilket ger kyrkogården en närmast stadsmässig och idag sällsynt prägel. De regelbundna kvarteren fortsätter söder om kyrkan, dock ej öster om byggnaden, där den kallmurade bogårdsmuren stryker tätt inpå sakristian. Varje gravvård omges på minst tre sidor av låga häckar. Marktäckningen utgörs så gott som endast av grus även om gräs såtts på en del platser. Det finns också luckor i gravhäckarna. Vårdarna är mestadels av sten men gjutjärn förekommer. Den sydvästra delen av denna äldsta del av kyrkogården har en öppen karaktär medan trädplantering förekommer desto rikare närmare kyrkan. Björkar har planterats medvetet och bildar alléer efter några av kyrkogårdens huvudaxlar. Det förekommer även annan regelbunden björkplantering, på kyrkogården och utanför.

I öster och söder leder två pampiga grindar in till kyrkogårdens huvudaxlar. Murpelarna är kvadratiska, vitputsade, plåtavtäckta och krönta av små obelisker. De infattar rikt dekorerade smidesgrindar som har gracila fasta överstycken med gyllene strålsolar. Den södra grinden bär datering 1818. I södra bogårdsmuren finns ytterligare en grind som harmonierar men är lägre och enklare. Nära kyrkans torn står ett stort gravkapell från 1881 i rik putsarkitektur. Det är färgsatt som kyrkan och har ett betongtegeltak.

När den nya kyrkogården som ligger på andra sidan vägen gestaltades 1969 lånades flera drag av den äldre kyrkogården. Mur och grindar utgör nyare varianter på samma tema och björk- och buskplantering samt grusgångar stämmer överens med den äldsta delen. De långsträckta kvarteren är intensivt utnyttjade. Väster om den äldsta delen finns en ny öppen utvidgning som ännu ej tagits i anspråk. Den har en murad skiffermur på södra sidan.