Stäng fönster Klippan kn, FÄRINGTOFTA 12:1 FÄRINGTOFTA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården har medeltida ursprung. Medeltida kyrkogårdar anses allmänt ha varit inhängnade, betade ängar, som även fungerade för profana ändamål. Gravarna utformades ofta som små kullar med träkors. Kyrkogården har utökats åt norr i mitten på 1800-talet. Den äldsta delen är högst belägen medan utökningarna ligger i brant sluttning. 1954 utökades kyrkogården med ett stort terrasserat område västerut. På 1980-talet anlades urnlund, minneslund 1997 och askgravlund 2009, vilka alla är placerade i kyrkogårdens sydvästra hörn.

Beskrivning
Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur i alla väderstreck med ingångar åt fyra håll. I öster finns en gjutjärnsgrind, i norr från parkeringen en smidesgrind mellan murade stenpelare. Gångarna är av singel, förutom den som leder till södra ingången som är belagd med cementplattor. I de äldre delarna nära kyrkan står gravstenarna tätt och är omgärdade av klippta buxbomshäckar eller stenramar, enstaka har järnstaket. Här finns obelisker och andra högresta stenar. En ovanlig gravplats är tre liggande ovala järnringar från 1860-tal med namn på tre små barn. Den vanligaste titeln är lantbrukare men flera kvarnägare och militärer är också begravda här. Vintergröna växter och låga träd växer på kyrkogården. Återlämnade stenar står längs stenmuren. Närmast kyrkan i nordväst är grässått och endast få gravstenar. Enligt uppgift har detta varit allmänningen där fattiga begravts utan stenar.
Den nyaste delen i väster från 1954 ligger lägre och åtskiljs med en bred singelgång från den äldre delen. Marken är terrasserad och grässådd. De låga horisontella gravstenarna står i raka rader längs med klippta rygghäckar av bok och liguster.
I sydvästra hörnet finns en grusad förplats omgiven av höga pelarklippta ekar. Omkring den ligger askgravlund, minneslund och urnlund. Askgravlundens namnbrickor fästs på en gråstensmur. Minneslunden med en sten, ljusbärare och en blodlönn omges av en tujahäck.

Inga övriga byggnader finns på kyrkogården.

Se även beskrivning av Färingtofta kyrkomiljö under Miljöer.

Kyrkorivningar och kyrkobyggen i Skåne 1812- 1912,Siegrun Fernlund, akademisk avhandling vid Konstvetenskapliga institutionen vid Lunds Universitet, 1982
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015 opublicerad 2012
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008