Stäng fönster Varberg kn, TVÅÅKER 19:17 TVÅÅKERS KYRKA

Beskrivning
Öster om kyrkan finns en skola med en äldre skolbyggnad samt moderna tegelbyggnader samt en äldre ekonomibyggnad.

FÖRSAMLINGSHEMMET ligger söder om kyrkan. Det har ett sadeltak, täckt med tegelpannor, fasaderna är täckta med locklistpanel, täckmålad i grå kulör. Det har 2-luftsfönster med en liggande spröjs samt en handikappramp med sidoräcken. Vid församlingshemmet finns en asfalterad parkeringsplats.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkan kringgärdas av en kallmurad skalmur. Dessutom finns äldre trädrader. Huvudingången är placerad i väster med svart smidesgrind med höga grindstolpar av natursten. En mindre ingång med grind finns även i söder och i norr. Framför huvudingången finns formklippta buskar som skapar en allé. Fram till kyrkan och runt kyrkan leder asfalterade gångar dessutom finns gångar lagda med dansk sjösten. Moderna lyktstolpar med runda glaslyktor finns också. Gravvårdarna är lagda från N-S. En del singelgravar samt gravvårdar med smidesstaket och äldre järnkors finns på kyrkogården. Dessutom finns rader av häckar i söder samt klippta buskar samt trädalléer.
Norr om kyrkan finns den nyare kyrkogården med mur och trädrader samt en ekonomibyggnad för vaktmästare samt ett bisättningsrum. Den nya kyrkogården i söder har en mur samt kraftiga murade grindstolpar och en smidesgrind smyckad med kors. Gravvårdarna är lagda från N-S. Här finns både stenlagda gångar och asfalterade gångar. På kyrkogården växer bl a formklippta buskar och häckrader. Lyktstolpar i äldre utformning.

Begravningsplatsen ligger strax norr om Tvååkers kyrka och anlades under första hälften av 1900-talet. I dess nordvästra del anlades 1998 en minneslund i enlighet med förslagshandlingar daterade 1997-09-19 och 1997-12-02 upprättade av Felix Lundgren, Mark och trädgårdskonsult i Falkenberg. Vid tillfället borttogs en ceremoniplats med ett kors för att användas till gravvårdar. Minneslunden utgörs av en cirkelformad plats omgärdad av en låg mur och låga buskar. Inom cirkeln är bänkar av Bohus granit placerade och i dess mitt ligger en liten damm. Marken är belagd med markstenen Bohus brun antik.

EKONOMIBYGGNADEN som används av vaktmästarna har en liggande rödmålad träpanel, 2-lufts samt 1-luftsfönster målade i vit kulör, sadeltak täckt med svart plåt, moderna enkeldörrar samt garagedörrar målade i brun kulör.

BISÄTTNINGSRUMMET som är placerat norr om kyrkan har slätputsade fasader, pardörr av kopparplåt, sadeltak täckt med 1-kupigt lertegel, hängrännor och stuprör av kopparplåt. Byggnaden har 2 st litet 1-luftsfönster med korsspröjs målat i vit kulör. Fasaden smyckas av ett kors. Sockeln är målad i grå kulör.