Stäng fönster Varberg kn, STAMNARED 11:2 STAMNAREDS KYRKA

Beskrivning
Den äldre kyrkogården kringgärdas av en stenmur. Mot söder ligger muren tätt intill förbipasserade väg. Muren är av äldre datum mot söder, väster och öster och uppförd av flata hällar. En ny mur har uppförts mot norr av något rundare, rödgrå stenar. I södra muren finns en kalkputsad, slät, vit stiglucka. Öppningens omfattning är rusticerad och har ett rakt avslut uppåt och i toppen ett kors på en glob. Den äldre kyrkogården är gräsbevuxen med främst stengravar i form av resta stenar och ett fåtal ramgravar med stenkanter och grusbeläggning.

Anläggningen har även en yngre kyrkogård i väster från 1982, vilken kringgärdas av ett trästaket med tre stycken horisontella liggare som är brunlaserade/tjärade. Innanför staketet finns en trädrad av oxel. På den yngre kyrkogården indelas kvarteren av häckar. På denna del av kyrkogården finns även en minneslund i nordöstra hörnet.

Kyrkogårdens gångar är grusade. En grusad gång löper från södra stigporten, upp mot och runt kyrkan och gruset ligger an mot kyrkans grund. En grusad gång löper även från västra entrén och västerut, mot den yngre kyrkogården.

Vid stigluckan står 2 st lyktstolpar av koppar med frostat glas i kuporna.
En asfalterad parkering finns i sydväst.