Stäng fönster Varberg kn, SKÄLLINGE 4:9 M.FL. SKÄLLINGE KYRKA

Beskrivning
Skällinge anses vara en typisk "mellanbygd". Odlade dalgångar sträcker sig genom socknen som i övrigt utgöres av skogsmark. Då Halland var danskt låg Skällinge vid riksgränsen och här utkämpades flera fejder mellan danskar och svenskar. Skällinge bildar tillsammans med Grimeton, Rolfstorp, Hunnestad, Gödestad och Nösslinge socknar Himledalens församling.
Norr om kyrkan finns en Skällingesjön och här stupar muren brant ner. Det har beslutats att ett järnstaket skall sättas upp som säkerhet. Sydost om kyrkan finns en badplats med sandstrand och skogspartier. En asfalterad parkering finns i söder samt i väster framför kyrkan. Väster om kyrkan ligger samhället med bebyggelse.

Söder om kyrkan finns en EKONOMIBYGGNAD som troligtvis är uppförd under 1980-talet. Fasaderna är täckta med en vitmålad locklistpanel, 1-luftsfönster med spröjs och brunmålat foder, sadeltak täckt med 1-kupigt lertegel, garagedörrar samt enkeldörrar med stående träpanel, täckmålade i brun kulör.

I norr ligger FÖRSAMLINGSHEMMET som är byggt i sten år 1977, med samlingssal, kök, entréhall, toaletter och ett förvaringsrum. Arkitekten är Gert Carlsson, Södra Näs.

I närheten ligger även PRÄSTGÅRDEN från 1920 med två våningar i reveterat trä. Den omges av ett större parkområde och har utsikt mot kyrkan och ut mot sjön. I närheten ligger en bondgård.

KYRKOGÅRDEN
Skällinge kyrka kringgärdas av en kallmurad skalmur som är ganska hög, ca 1,50 m. I öster är muren halvrund i formen. Innanför muren växer trädrader. På kyrkogården finns även belysningsarmatur monterad i träden. En snedställd asfalterad gång leder fram och sedan vidare runt kyrkan.

I nordväst finns en STIGPORT som är murad och uppförd av natursten. Fasaderna är putsade med en ganska grov spritputs, målad i bruten vit kulör. Den har en stickbågeformad öppning som markeras genom att vara slätputsad. I stigporten finns en svart smidesgrind. Taket, som är ett brutet sadeltak, är täckt med 1-kupigt tegel. Stigporten har även sluttande sidotak som är täckta med kopparplåt. Vid takfoten finns snidade mindre stödbjälkar av trä. Även söder finns en stigport, lika den i nordväst.

Gravkvarteren är lagda från norr till söder. En del äldre gravhällar står lutade mot muren i väster. Dessutom finns några kors samt gravar med smidesstaket. På kyrkogården finns några gravstenar ända från den danska tiden, bl a 1613 och 1651. I det sydvästra hörnet finns en stor familjegrav, Hvalgrens familjegrav från början av 1800-talet, med naturstensram och singelfyllnad. I den norra delen finns en enkel stenlagd trappa med räcke som leder ner till strandkanten vid sjön.

Väster om kyrkan finns en senare tillkommen kyrkogård som kringgärdas av en stenmur. I norr finns en svart smidesgrind med grindstolpar. Dessutom finns det 2 st grindar i väster vilka är smyckade med kors och 1 st grind i söder. Runt kyrkogården leder asfalterade gångar. Gravkvarter är raka och placerade från norr till söder. En del buskpartier, träd, alléer finns också. 1956 utvidgades kyrkogården. Och samtidigt med detta tillkom bisättningsrummet.

I norr finns även ett BISÄTTNINGSRUM som är murat med spritputsade vita fasader, stensockel med svart sten, granit, sadeltak täckt med 1-kupigt lertegel, skyddsplåtar samt hängränna och stuprör av kopparplåt. Vindskivor samt takfot av trä, täckmålade i ljus grön kulör. I väster finns en rundbågeformad nisch med en dörr av kopparplåt lagd i rektangulära skivor. Ett kors av koppar finns monterat i fasaden, placerat ovanför porten. I söder finns 2 st högsmala rundbågeformade fönster med bågar av trä samt liggande spröjs indelade i 5 rutor. Det är 2-glasfönster med innerglas som består av ett antikglas. Fönsterbågarna och spröjsen är målade i ljus grå grön kulör. De sitter i en svagt avfasad nisch och har en solbänk av granit, svart.