Stäng fönster Åre kn, ÅRE PRÄSTBORD 3:1 ÅRE GAMLA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården har utvidgats i omgångar vilket gett de olika delarna skilda karaktärer. I öster är anläggningen mer öppen och i söder dominerar gräsytor med raka grusgångar. Delen närmast kyrkan är muromgärdad med grindstolpar i huggen sten och järngrindar. Det är också den här delen där flest träd växer, mest björkar. Utanför kyrkogårdsmuren i sydväst står nya byggnader för drift hållna i en färg som smälter in och lite gömda bakom växtlighet från kyrkan sett. Byggnaden har fått en lågmäld utformning och passar genom sin gråa färgsättning bra in i kyrkomiljön. På terassen framför kyrkan råder inte samma strikta raka uppställning av gravstenarna. Här finns äldre gravvårdar med en del järnkors, i väst finns stenomgärdade gravar. Nytt stenhus jämte klockstapeln, smälter in bra.

Klockstapeln uppfördes 1755 – 60 av byggmästare Erik Olofsson i Rännberg. Han var riksdagsman och byggmästare och Åre var hans hemsocken. Klockstapeln har en murad fyrkantig nederdel, som fungerar som stiglucka, och däröver finns en öppen klockvåning med rödmålade balusterdockor. Ett karnissvängt tak med rakt parti med målade ljudluckor kröner innan en lökformad spira tar vid. I bottenvåningen ligger ett stensatt golv, innerväggarna är vitputsade och smidesgrindar av nyare snitt sitter i den norra öppningen. Taken är spånklädda och tjärade. Ingången till klockdäcket sitter en en bit upp på väggen på den östra fasaden och nås via en trätrapp. Från kyrkogården går en trapp upp genom stigluckan med enkelt järnräcke fäst längs ena sidan av fasaden.