Stäng fönster Hörby kn, SALLERUP 10:1 ÖSTRA SALLERUPS KYRKA

Kyrkomiljön
Östra Sallerups kyrka ligger en knapp mil sydost om Hörby. Byn omnämns under 1000-talet som Saxulftorp, det gamla namnet på Sallerup. Saxulf är ett mansnamn och torp betecknar nybygge.

Området kring kyrkan är idag ett småbrutet odlingslandskap som visar spår av förhistoriska såväl som historiska bosättningar, bland annat en bronsåldershög strax nordost om kyrkan kallad Klacks backe. Här uppfördes under 1600-talet ett observatorium av den dåvarande kyrkoherde Jöns Henriksson, dock finns inga synliga spår kvar av denna byggnad i dagens landskap.

Invid prästgården söder om kyrkan anlade Henriksson på 1680-talet även parkanläggningen Karl XI:s stenar, vilken är indelad i fyra kvarter. I det sydvästra ligger stora stenar som bildar texten: CAROLUS XI MONARCHA SVECIAE. I övriga kvarter finns bland annat en stensatt kompass samt kanaler och dammar. Enligt traditionen ska anläggningen inte endast fungerat som ett erkännande av den svenske kungen, utan även visats upp som en hyllning till danska hjältar. Vid tiden rådde stora oroligheter mellan de båda länderna, och på detta vis försökte kyrkoherden hålla byn utanför oroligheterna. Parken skyddas idag som fornlämning enligt kulturmiljölagens andra kapitel.

Trots 1800-talets skiftesreformer finns delar av det tidigare sockencentrat kvar. Söder om kyrkan ligger församlingshemmet, en tidigare skolbyggnad i skiftesverk. Ytterligare en skolbyggnad uppförd i tegel tillkom början av 1900-talet, vilken placerades öster om den äldre och idag används som kulturhus. Längre söderut på andra sidan landsvägen ligger prästgården med nuvarande huvudbyggnad från 1921 och längs vägen österut ytterligare ett par gårdar samt en handfull bostadshus uppförda under 1900-talets andra hälft.

Kyrkan och kyrkogården ligger inom registrerad fornlämning Östra Sallerup 41:1 som avser bytomten enligt 1804 års karta. Fornlämningen skyddas enligt 2 kap. kulturmiljölagen. Kyrkan och kyrkogården utgör en del av Riksintresse för kulturmiljövården, Östra Sallerup [M72].

Kyrkogård
Östra Sallerups gamla kyrkogård utgörs av den lilla höjd varpå kyrkan är placerad och bevarar sannolikt sin medeltida utsträckning. Kyrkogården omges av en naturstensmur som i alla väderstreck utom norr är stödmurar. Innanför muren finns förutom i söder en krans av lönnar. En grusad gång leder från huvudentrén i söder runt kyrkan, i övrigt är kyrkogården gräsbevuxen med äldre fritt placerade gravstenar. I öster återfinns den äldsta gravplatsen, ett järnkors med inramande järnstaket från 1839. Mot bogårdsmuren i norr står äldre återlämnade gravstenar. I samma mur sitter en minnesskylt över Else Nilsdotter Åberg, en av tre misstänkta i det uppmärksammade Bessingemordet 1881. Else tog sitt liv i en cell på Malmö Länsfängelse 1882 och begravdes sannolikt på fängelsekyrkogården. Hennes kranium hamnade genom en mindre nogräknad fängelseläkare emellertid på avvägar, och kom genom åren att fungera som anatomiskt studieobjekt i såväl Västergötland som Köpenhamn, innan det genom en donation på 1980-talet återfördes till Malmö museer på Malmö slott, det vill säga platsen där Else avlidit. Efter diskussioner mellan Malmö museer och Hörby museum kunde Elses kvarlevor efter 127 år slutligen begravas i hennes hembygd den 9 juni 2009.

De så kallade mellersta och nya kyrkogårdarna återfinns väster om kyrkan och genomskärs av gamla landsvägens sträckning, vilket gör att de båda kyrkogårdarna har triangulär planform.

Mellersta kyrkogården tillkom 1875 och inringas av en bogårdsmur med ingångar långt söderut på den östra sidan genom en smidesgrind samt långt västerut på den diagonala sydvästsidan genom en öppning i murverket som flankeras av två ekar. Längs den norra sidan står en rad yngre lönnar och längs den sydvästra löper en spireahäck. I kyrkogårdens nordöstra del återfinns en halvcirkelformad askgravplats anlagd i mitten av 2000-talet och sedan 2014 även en minneslund. Askgravplatsen har en centralt placerad pelaravenbok och omges av marktäckande rosplanteringar samt gullgröna. Platsen nås via en smal grusad gång som i öster kantas av tre klotformade prunus. Mellersta kyrkogården är till största del gräsbeklädd och domineras av lägre gravstenar inramade av lågklippta buxbomshäckar. Flera inslag av äldre och mer högresta gravstenar, exempelvis obelisker, förekommer dock.

Nya kyrkogården anlades 1912 och omgärdas även den av en bogårdsmur samt av en blandhäck och en krans av yngre lönn. Ingångar återfinns dels vid den diagonala nordostsidan där två grindstolpar utan grindar flankeras av kastanjer, dels finns två mindre ingångar i nordväst och sydost, varav den senare inramas av gullregn. Kyrkogården är symmetriskt uppbyggd kring en centralaxel i form av en grusad bred gång som bryts av två tvärgångar. Där centralaxeln möter den västra tvärgången står fyra hamlade lindar. I övrigt består vegetationen till större del av formklippta barrträd samt inslag av exempelvis rhododendron och japansk blodlönn. Kvarteren i söder och nordväst är täckta med ljus singel och här inramas de väl tilltagna gravplatserna av lågt klippt buxbom. I nordost är kvarteren gräsbeklädda och gravstenarna utgörs av fritt placerade äldre och högresta stenar från tidigt 1900-tal.

Byggnader på kyrkogården
I nya kyrkogårdens sydöstra hörn finns en enkel ekonomibyggnad uppförd i rött tegel murat i munkförband. Byggnaden har rektangulär planform, brädade dörrar och täcks av ett sadeltak med enkupigt lertegel.

Källor och litteratur
Underhållsplan för Östra Sallerups kyrka (2009-06-30), Barup & Edström arkitektkontor AB, Simrishamn.

Diverse arkivmaterial, antikvarisk-topografiska arkivet (ATA), Stockholm.

Karl XI stenar - åtgärdsförslag för parkanläggning, Regionmuseet Kristianstad, Kristianstad, 2009.

Dahlberg-Ohlsson, Åsa. En hemvändare av sällsynt slag: http://www.bygdeband.se/wp-content/uploads/uploaded/459/429123_bb_en_hemvandare.pdf.

Ranby, Caroline. Skånes kyrkor: en kulturhistorisk resa genom 1000 år, Historiska media, Lund, 2014.

Wahlberg, Mats (red.). Svenskt ortnamnslexikon, Språk- och folkminnesinstitutet (SOFI), Uppsala, 2003.

Lantmäteriet. Historiska kartor: https://etjanster.lantmateriet.se/historiskakartor/s/searchresult.html?searchTypeMP=p&frSelected=false&munParREG=12-%F6sa&searchType=v&archive=REG&firstMatchToReturnREG=41&openSearchREG=Sallerup&document=&taskREG=&countyREG=12&yearMinREG=&yearMaxREG=, hämtad 2017-11-03.

Länsstyrelsen Skåne. Särskilt värdefulla kulturmiljöer i Skåne. Östra Sallerup-Sniberup-Hörby rundradiostation, kulturmiljöprogram: http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/landskapsvard/kulturmiljoprogram/sarskilt-vardefulla-kulturmiljoer-i-skane/horby/Pages/Sallerup-Sniberup-Hoorby_rundr.aspx, hämtad 2017-11-03.

Svenska kyrkan. Hörby församling. Östra Sallerups kyrka: https://www.svenskakyrkan.se/hoerby/ostra-sallerups-kyrka, hämtad 2017-11-03.