Stäng fönster Hörby kn, VÄSTERSTAD 1:2 VÄSTERSTADS KYRKA

Kyrkomiljön
Västerstads kyrka är belägen en dryg mil söder om Hörby. Kyrkogården gränsar mot ett mindre bokskogsparti i norr och i söder mot bygatan. Omkringliggande landskap är huvudsakligen uppodlat och präglat av 1800-talets skiftesreformer medan bebyggelsen främst utgörs av ensamgårdar samt bostadshus från 1900-talet placerade utmed bygatan. Här återfinns även Lantmännens spannmålsmagasin, De la Gardieska skolan från 1800-talet och ruinen från Västerstads romanska kyrka. Väster om gamla kyrkan ligger prästgården från 1920-talet med flyglar från 1800-talet, och i öster Västerstads herrgård med anor från medeltiden. Den nuvarande huvudbyggnaden uppfördes 1828 av Jacob De la Gardie, sannolikt med delar av undervåningen bevarad från 1600-talet, och byggdes sedan om i arkitekt Helgo Zettervalls regi 1873.

Ortnamnet Västerstad omnämns första gången 1228 som ”Wæstærstatha occidentali” och avsåg då det sockencentrum som växt fram kring den romanska kyrkan. I området finns dock spår som går betydligt mycket längre tillbaka i tiden, bland annat en stensättning samt en hög, båda från brons- eller järnåldern.

Kyrkogård
Västerstads kyrkogård anlades i samband med att kyrkan uppfördes 1878. En utvidgning åt öster tillkom senare, troligen kring 1920. Den äldsta delen, som omgärdar kyrkan, har entréer med järngrindar i söder och öster. Den östra entrén flankeras av två stora ekar och den stensatta gång som leder till kyrkan kantas av en ung lövträdsallé. Kvarteren är gräsbevuxna eller grustäckta och gångarna stensatta eller grusade. En mindre del av gravplatserna omges av låg buxbom, stenkanter och i några fall av järnstaket. Söder om kyrkan finns ett flertal högresta gravvårdar från 1800-talets sista decennier. 2007 anlades en urnlund i nordost med stensatt gång och planteringar. 2017 tillkom även en minneslund norr om kyrkan. I väster står äldre gravstenar lutade mot en låg betongmur. I övriga väderstreck omgärdas kyrkogården av en trädkrans av lindar samt en hagtornshäck. I väster och norr gränsar kyrkogården mot ett lövskogsparti, i söder mot landsvägen och i öst mot den yngre kyrkogården.

Den senare anlagda kyrkogården är muromgärdad och har entréer med järngrindar i väster och öster. En bred gång med lövträdsallé löper centralt i öst–västlig riktning i axel med koret. I övrigt består växtligheten främst av formklippta häckar och buskar. Västra delen präglas av äldre högresta gravstenar med grusade eller gräsbevuxna gravplatser, i vissa fall inramade av stensatta kanter. I övrigt dominerar stilidealen från 1900-talets andra hälft, med lägre hållna gravvårdar, i fler fall omgärdade av buxbomshäckar. I öster finns ett kvarter med urngravar.

Byggnader på kyrkogården
Väster om kyrkan ligger sedan 1950-talet ett bårhus uppfört i rött tegel lagt i blockförband. Hörnen och takfoten markeras med slätputsade partier. Byggnaden avtäcks med ett sadeltak och porten utgörs av en rakt avslutad brädad pardörr. För ritningarna stod arkitekterna Nils A. Blanck och Aina Berggren. 1948 antogs ett förslag om att bygga ett kyrkstall med tre spiltor och toalett vid kyrkan. Troligen är detta den byggnad med liggande grönmålad panel och sinuskorrugerat eternittak nordost om kyrkan som idag används som verkstadsbod. Norr om denna finns en byggnad som sannolikt uppfördes under 1980-talet och inrymmer kontor och lunchrum.

Västerstads kyrka, Underhållsplan (2007-10-31), Barup & Edström Arkitektkontor AB, Simrishamn.

Antell, Olof (red.). Nygotiska kyrkor i Skåne: utveckling i form, material och konstruktion 1840–1910. Stockholm: Konsthögskolans Arkitekturskola, 1991.

Wahlberg, Mats (red.). Svenskt ortnamnslexikon. Uppsala: Språk- och folkminnesinstitutet (SOFI), 2003.

Diverse arkivmaterial, antikvarisk-topografiska arkivet (ATA), Stockholm.

Lantmäteriet. Historiska kartor: https://etjanster.lantmateriet.se/historiskakartor/s/searchresult.html? archive=GEOIN&firstMatchToReturnLMS=1&firstMatchToReturnREG=1&firstMatchToReturnR AK=1&yMin=6181217&xMin=414470&yMax=6182217&xMax=415470, hämtad 2017-10-12.

Länsstyrelsen i Skåne. Kulturmiljöprogram: Västerstad, http://www.lansstyrelsen.se/skane/Sv/ samhallsplanering-och-kulturmiljo/landskapsvard/kulturmiljoprogram/sarskilt-vardefulla- kulturmiljoer-i-skane/horby/Pages/Vasterstad.aspx, hämtad 2017-10-20.

Svenska kyrkan. Hörbyförsamling. Västerstads kyrka: https://www.svenskakyrkan.se/hoerby/vasterstads-kyrka, hämtad 2017-10-28.