Stäng fönster Varberg kn, NÖSSLINGE 7:1 NÖSSLINGE KYRKA

Beskrivning
I närheten av kyrkan finns en sjö, Stora Neden med en bro. Annars finns skogsmarker runt kyrkan. Några mindre hus finns i norr och samhället med bebyggelse är beläget i öster. Framför huvudingången i öster finns en grusad parkeringsplats.

I nordost finns en EKONOMIBYGGNAD, placerad utanför muren. Här finns bl. a. en toalett. Byggnaden är uppförd på 1990-talet. Fasaden är täckt med en lockpanel målad i röd kulör. Vitmålade fönster- och dörrfoder. Enkeldörrar av trä. 1-luftsfönster. Garagedörr. Sadeltak täckt med takpannor av betong.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkan kringgärdas av en bred kallmurad stenmur som är lägre i norr. Ingångar med grindar och höga grindstolpar med kulor finns i nordväst och huvudingången är placerad i öster. Även en grind finns i söder.

På kyrkogården finns grusade gångar som leder fram och runt kyrkan. Gravvårdarna är lagda från norr till söder. Området söder om kyrkan uppvisar flera höga gravmonument, de flesta resta under de senaste 100 åren. Området är indelat i s.k. ättehagar, där varje by eller gårdsgrupp har sin del. Nära ingången till kyrkogården står den högsta av gravstenarna. Detta är också den äldste och är rest över Mäshultsägaren Adolphus Lindgren och hans familj. Vid yttermuren finns många gamla naturstenar från 1700-talet uppställda.

KLOCKSTAPELN som är 8-kantig i sin form är placerad väster om kyrkan. Den har en sockel av natursten. Fasaderna är klädda med en locklistpanel, täckmålad i röd kulör. En del flagor i färgen. I norr finns en enkeldörr av trä klädd med stående panel, stor nyckel. Här finns också en dubbel ljudlucka täckmålad i brun kulör med stående träpanel samt äldre gångjärn. Totalt finns 3 st ljudluckor. Taket har en 8-kantig huv täckt med kyrkspån. Längst ner är kyrkspånen spetsformade. I öster och väster finns mindre stödpelare. Det kröns av ett kors. Interiört består väggarna av en stående träpanel samt stödbjälkar av trä. En trätrappa leder upp till klockvåningen. 1 st större klocka. Lysrörslampor. Klockstapeln var troligtvis från början helt öppen. Endast 1 st klocka finns. Den har dekor samt textinskription. Klockan är troligtvis över 300 år gammal, från mitten av 1600-talet. Omgöts 1728 då den fick sin dekor med bild av Jesus omgiven av två änglafigurer samt text i en fyrkant. Omgjuten återigen 1900. Från början var klockstapeln klädd med grovt ektimmer, resvirke. 1977 byttes denna ut mot ny träpanel.