Stäng fönster Varberg kn, GUNNARSJÖ 1:7 M.FL. GUNNARSJÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkan kringgärdas av en kallmurad stenmur. Muren har oregelbundna, små stenar i norr och väster. I söder är murens stenar av större, rektangulära block med skolsten.
Kyrkogårdstomten är kuperad och sluttar från öster mot sydväst. Kyrkogården ligger något förhöjd i förhållande till landsvägen. Mot söder är tomten utvidgad i omgångar och består idag av tre travéer. I väster ligger det yngsta gravvårdsområdet. Sistnämnda kringgärdas av ett grönt staket av Gunnebo-typ. Vid staketet finns en trädrad av björkar.
Innanför kyrkans yttre stenmur växer en trädrad av hamlade träd. Trädraden löper utefter hela muren. Uppe på den södra kyrkogårdsmuren växer även buskar.
I kyrkogårdsmurens öppningar sitter murade pelare med smidesgrindar tillkomna vid olika tider. De äldsta pelarna är raka, breda och kraftiga med tjocka stenhällar i toppen. Vid södra entrén har pelarna hällar med små latinska kors i toppen. Mot den kyrkogårdsmur som står närmast kyrkan i sydöst står ett antal äldre gravvårdsstenar lutade.
Kyrkans gångar är belagda med grus med liten fraktion. Vid södra korentrén har handikappsramper av flata hällar byggts. I gången mellan vaktmästeribyggnaden och wc samt till sakristians och södra vapenhusets entré ligger flata hällar. I gången från södra kyrkogårdsentrén mot kyrkan, ligger 3 st stentrappor.
Kyrkogården är gräsbevuxen. Gräsmattan ligger an mot sockeln. Runt delar av tornets norra och västra fasader ligger dock marknivån något högre, på en terrass, och här ligger flata hällar.
Kyrkogården har inga gravvårdar på norra sidan av kyrkan. Inom det äldsta gravvårdsområdet ligger gravarna i Ö-V riktning och på de yngre ligger de i N-S riktning. På andra travén i söder finns en gruppering med 6 st höga, smala enar.
Inbyggd i kyrkogårdsmuren norr om kyrkan återfinns en vaktmästeribyggnad sammanbyggd med wc. Vaktmästeridelen ligger lägre än wc-delen. Sistnämnda står till större delen innanför kyrkogårdsmuren. Byggnaden har en ljusgrå träfasad.
Utanför kyrkogårdsmuren i norr finns en hårdgjord, grusad parkering med moderna belysningsstolpar.