Stäng fönster Strömsund kn, BODUM 1:4 BODUMS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omger kyrkan på alla sidor men det finns endast begravningsplats söder om kyrkan. På övriga sidor breder gräsmattor ut sig och här växer stora granar, tallar och björkar. Denna äldsta del av kyrkogården ligger på samma marknivå som kyrkan och omgärdas av ett smäckert smidesstaket. Till denna del finns två huvudentréer. En ligger i det nordvästra hörnet intill landsvägen och därifrån leder en gångväg direkt upp till kyrkan. Entrén består av två huggna grindstolpar i granit med grindar av smide som utsmyckats med ett förgyllt kors. En stentrappa med smidesräcken leder upp till grinden. Den andra entrén ligger sydväst om kyrkan. Även den har grindstolpar av huggen granit. Parallellt med kyrkobyggnadens södra fasad löper en häck med en ingång till begravningsplatsen framför den södra sidoportalen. Från porten leder en rak gång fram till ett gravkapell i andra änden. Gravvårdarna är delvis häckomgärdade. Kapellet ligger i souterräng och på den lägre nivån söder om byggnaden ligger begravningsplatsens yngre delar. Kapellet byggdes 1953 och är en vitputsad byggnad med tempelgavel riktad mot kyrkan och ett även i övrigt klassicistiskt uttryck. På den södra, lägre nivån av kyrkogården är en minneslund anlagd.